NEUVJERLJIVO OBJAŠNJENJE

PLENKOVIĆ IZ VLADE IZBACIO ŽALAC, MURGANIĆ I TOLUŠIĆA! ‘Ja procjenjujem što je dobro za Vladu, državu, stranku i koaliciju’

Procijenili smo da su, u općim političkim okolnostima koje smo imali, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom i komunikacijskom, pa i u političkom prostoru, ova osvježenja bila nužna, rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu navečer imena novih ministara i državnih tajnika rekavši da je rekonstrukcija Vlade bila nužna kako bi se napravio “preokret i zaokret” te u fokus javnosti i medija došla sva pozitivna postignuća Vlade, neopterećena onim što je oduzimalo pozornost od svega što je dobro.

“Procijenili smo da su, u općim političkim okolnostima koje smo imali, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom i komunikacijskom, pa i u političkom prostoru, ova osvježenja bila nužna”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Cijeneći što su smijenjeni ministri do sada napravili, kaže Plenković, procijenio je zajedno s vodstvom HDZ-a da je u ovom trenutku potreban bitan i važan preokret i zaokret.

Ova Vlada osigurala je stabilnost političkih institucija

“Kao predsjednik Vlade i kao netko tko zaista svo svoje vrijeme i energiju daje za dobrobit hrvatskog društva i građana želim da u fokus javnosti i medija dođu sva pozitivna postignuća koja smo napravili i u resorima ovih ministara koji su odradili ovu dionicu, a da sve ono što radimo kao Vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je u proteklo vrijeme oduzimalo pozornost od svega što je dobro”, dodao je.

Premijer je u svome obraćanju novinarima rekao kako “i sami znaju” koliko traje njihov fokus na vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga, povećanje minimalne plaće, povećanje prosječnih plaća, gospodarski rast, projekcije Europske komisije, smanjenu nezaposlenost, povećanu zaposlenost, mjere demografske revitalizacije, spašavanje Agrokora…

“Sve su to postignuća koja su bila jedino i isključivo moguća zato što smo vlastitim angažmanom kao Vlada i parlamentarna većina, i ja osobno, osigurali hrvatskoj državi, hrvatskom društvu i građanima stabilnost političkih institucija. Bez te stabilnosti niti jedna od ovih konkretnih ostvarenja ne bi bila moguća. I vrlo je važno da tu poruku hrvatski građani i javnost razumiju”, poručio je.

Ustvrdio je  kako to nije nikakva floskula, za razliku od onoga što prigovaraju, najčešće neargumentirano, politički protivnici. “To je ključni preduvjet da političke institucije države i političke stranke ispunjavaju svoju funkciju”, dodao je.

Premijer je imena novih ministara i državnih tajnika objavio nakon sastanka s partnerima u vladajućoj većini, koji su mu dali potporu za promjene, kao i prije toga Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.

Na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je uobičajeno da se pred početak četvrte godine mandata Vlade naprave određene promjene. One će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi sa provedbom programa, s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, jačanje solidarnosti u društvu, smanjivanje polariziranosti i tenzija u hrvatskom društvu i ostvarenju onoga za što su dobili povjerenje na izborima 2016. godine.

“A kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Hrvatske, po prvi put, Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine”, ustvrdio je Plenković.

Rekonstrukcija je veća nego što se nagađalo

Rekonstrukcija Vlade, istaknuo je, veća je nego što su bila nagađanja u medijima. Ministar financija i ministar unutarnjih poslova, Zdravko Marić i Davor Božinović postat će potpredsjednici Vlade.

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Novih je i troje državnih tajnika – dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će sadašnja saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, a novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će HDZ-ov Josip Bilaver.

‘Očekujem maksimalan angažman ministara u ispunjavanju ciljeva Vlade’

“Od svih ministara i ministrica očekuje maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade. Pred nama je još dosta rada. Cilj rekonstrukcije je da neopeterećeni krenemo ostvarivati ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva, naših građana”, rekao je premijer te zahvalio svim ministrima koji napuštaju Banske dvore na njihovome radu i postignućima.

Zašto je baš njih smijenio? Nije odgovorio

Na primjedbu novinara kako je govorio o novim, neopterećenim ljudima i percepciji u javnosti, a u Vladi su ostali ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić – čija percepcija u javnosti i nije najbolja (liste čekanja, potpisi za referendum protiv mirovinske reforme) – premijer je rekao da je jedino što je ministar Pavić napravio bila promjena stupanja na snagu SDP-ove odluke o odlasku u mirovinu sa 67. godina starosti, i to s 2037. godine na 2033. godinu.

“Mislim da ne moram vama, a ni javnosti, posebno tumačiti instrumentaliziranost tog referenduma, angažman svih oporbenih političkih stranaka baš u vrijeme europskih izbora i stvaranje dojma da se sada produljuje rok za odlazak u mirovinu na 67. godina, eto voljom ministra Pavića ili ove Vlade – obrnuto. Smisao mirovinske reforme bio je da mirovne budu veće, da se riješi diskriminacijski status pojedinih kategorija umirovljenika, što smo ispravili, i da trošak cijelog sustava bude dugoročno održiv za proračun”, naglasio je.

Ponovio je da, u odnosu na doprinose, u proračunu nedostaje otprilike 18 milijardi kuna za isplatu mirovina. “Onaj tko to ne razumije, onda ne razumije niti logiku fiskalne konsolidacije koju imamo”, ustvrdio je.

‘Ja donosim procjene što je dobro za Vladu, za državu i za stranku i za funkcioniranje cijele koalicije’

Plenković je istaknuo da njegova Vlada nije nastavila voditi politiku zaduživanja, već se rast koji Hrvatska ostvaruje u njezinu mandatu temelji na racionalnom vođenju javnih financija.

“Dakle, trošimo koliko prihodimo, i to smo dokazali dva puta usprkos i unatoč isplatama državnih jamstava za brodogradilišta, kao nasljedstvo ranijih vlada. Sve smo to uspjeli i na tom tragu idemo prema projekcijama državnog proračuna za 2020. godinu. Prema tome, u jednom trenutku, kao predsjednik Vlade, donosim procjene što je dobro za Vladu, za državu i za stranku i za funkcioniranje cijele koalicije. Iza ovih odluka stojim i one će donijeti dodatni angažman i impuls za ostvarivanje naših ciljeva”, kazao je Plenković i otišao”, poručio je Plenković.


Vrdoljak: Hrvatska će puno dobiti ovom rekonstrukcijom

Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, pri izlasku iz Banskih dvora kazao je da misli da završetkom ove rekonstrukcije misija ove Vlade tek započinje.

“Zadovoljan sam sa zacrtanim ciljevima. Skinut je teret s leđa Vlade, puno više će se razgovarati o političkim prioritetima, prioritetima Vlade ali i o stanju u društvu. ovo je dosad najveća rekonstrukcija Vlade u Hrvatskoj i trebala bi donijeti period o kojem će se razgovorati o stanju u društvu”, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje što može ova Vlada u zadnjih godinu i pol dana mandata, Vrdoljak je počeo nabrajati: ‘Može povećati plaće, povećati zaposlenost, povećati industrijsku proizvodnju, ući u novu poreznu reformu… Ima dosta stvari koje Vlada može provesti i s kojima se može baviti u idućih godinu i pol dana mandata. Mislim da će Hrvatska puno dobiti ovom rekonstrukcijom”, kazao je Vrdoljak.


U tijeku je sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima na kojem premijer Andrej Plenković objavljuje imena ministara koji odlaze i koji dolaze u Vladu. Nakon sastanka, očekuje se da će se premijer obratiti javnosti.


Andrej Plenković napustio je središnjicu stranke bez izjave. Navodno će izjave dati nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima koji je zakazan za 20.30 sati.

Iako se spominjalo i ime Milana Kujundžića, on je jedini čiji odlazak još nije potvrđen, pa postoji mogućnost da on ipak ostaje na čelu Ministarstva zdravstva.


Tolušić: ‘Politika je umijeće mogućega. Hvala vam’

Završio je sastanak u središnjici HDZ-a. Gabrijela Žalac izašla je iz zgrade i nije htjela odgovarati na pitanja novinara.  Tomislav Tolušić, pak, kazao je da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto.

“Politika je umijeće mogućeg. Bio sam spreman na sve. Hvala još jednom”, kazao je Tolušić koji je, kako se čini, potpuno mirno prihvatio ovu premijerovu odluku.

Njegov kolega, Oleg Butković po izlasku iz zgrade nije bio tako sretan zbog Tolušićevog odlaska. Rekao je novinarima da smatra da je Tolušić dobro radio i da mu je žao što odlazi, posebice zato što se njih dvojica poznaju i prije imenovanja za ministre u Vladi. Ipak, Butković je naglasio je kako su svi stali iza odluke premijera, te da u HDZ-u neće biti nikakvih pobuna.

Murganić: Potpuno mirno sam prihvatila ovu odluku

Nakon Tolušića, novinarima se obratila i Nada Murganić.

“Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati sve ove stresove u kojima se svi skupa nalazimo ja ću biti itekako zadovoljna. Ja sam dio sustava, socijalna radnica. Došla sam u Vladu sa ciljem da budem ministrica koji potječe iz djelatnosti,  koji je proživjela rad sa strankama koji su bili opterećeni sa svojim raznim problemima. Ostavili smo neke dobre temelje i nadam se da će se u dogledno vrijeme oni još dignuti. Dobar tim je ostao u Ministarstvu, ima jako vrijednih ljudi koji imaju znanje da pomognu. Potpuno mirno sam prihvatila da moje Ministarstvo bude dio ove rekonstrukcije i mislim da je to u ovom trenutku potrebno, jedno osvježenje koje će činiti dobro Vladi. Potpuno iskreno i otvoreno to govorim”, kazala je Murganić.

Božinović i Marić novi potpredsjednici Vlade?

N1 doznaje da će novi potpredsjednici Vlade biti Davor Božinović i Zdravko Marić.  Dosad su tu dužnost obnašali Damir Krstičević, Tomislav Tolušić i HNS-ov Predrag Štromar.


Kakva Plenkovićeva rošada: Pa tko ostaje u Vladi?

N1 televizija neslužbeno doznaje da iz Vlade odlaze ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić. Umjesto ministrice  Žalac dolazi Mladen Pavić. Ministra Tomislava Tolušića zamijenit će Marija Vučković, a Nadu Murganić Vesna Bedeković, neslužbeno javlja Večernji listRTL, pak, neslužbeno doznaje da Vladu napušta i Milan Kujundžić, a njegovu poziciju trebao bi upotpuniti Vili Beroš.

Ministricu Mariju Pejčinović Burić na čelu vanjskih poslova zamijenit će veleposlanik Gordan Grlić-Radman. Novi ministar rada navodno bi trebao postati dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Novi ministar državne imovine trebao bi biti Mario Banožić, koji je do sada vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Nakon što je u Vladi danas održan sastanak Užeg kabineta Vlade, a održavane su i konzultacije o rekonstrukciji Vlade, danas u 18.30 u središnjici HDZ-a će se održati sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Vrlo brzo bismo trebali saznati koji će ministri napustiti Vladu u najavljenoj rekonstrukciji. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je ranije ovog tjedna kako vjeruje da će izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se glasovati o novim ministrima biti ovog tjedna.

[VIDEO] KUJUNDŽIĆ BAHAT PREMA NOVINARIMA, ALI ZATO SE MURGANIĆ I ĆORIĆ DOBRO ZABAVLJAJU: ‘Volite vi mene malo… Jeb**’ 

“Ja se nadam da ćemo do kraja tjedna imati izvanrednu sjednicu”, rekao je Branko Bačić danas pri ulasku u Vladu.

“Svi su ministri u kontaktu s premijerom. Vi ste stavili dinamiku u javni prostor, mislim da treba pustiti premijeru da odluči. Ne podcjenjujem apsolutno medije, ali je osoba koja je za to odgovorna Andrej Plenković. Do odluke će doći vrlo brzo”, rekao je Bačić.

Kako javlja N1 televizija, sastanak koalicijskih partnera održat će se nakon Predsjedništva HDZ-a u srijedu navečer.

Nešto prije 18 sati u prostorije HDZ-a sti gao je i premijer Plenković. Na sve novinarske upite, samo je kratko rekao: ‘Sve je gotovo, sve ćete čuti danas.’

N1 televizija neslužbeno doznaje da iz Vlade odlaze ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr