USKORO I NOVA VLADA

PLENKOVIĆ IZAŠAO PRED KAMERE, NIŠTA OD ŠKORE U KOALICIJI: ‘Dosta mi je 76 ruku’

Novu većinu činit će HDZ, manjine, HNS i Reformisti, a ostaje vidjeti hoće li im se pridružiti još netko

  • Andrej Plenković rekao je kako je 76 potpisa potrebnih za novu parlamentarnu većinu već zagarantirano
  • Što se tiče traženja šire potpore, Plenković kaže da će još analizirati situaciju, no da je podrška građana jasna
  • Plenković želi što prije formirati novi saziv Sabora i novu Vladu

Plenković nakon sjednice: ‘Ostvarili smo povijesni rezultat’

18:22 – Premijer Plenković je nakon sjednice kazao da se održala zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a i da su svi skupa zadovoljni rezultatima. Kazao je kako su zadovoljni upravljanjem krizom i onim što su postigli, no priznao je i greške pa dodao da su se u situaciji snašli kako su najbolje znali.

Istaknuo je da je ovo povijesni rezultat za HDZ, no smatra da “je mali žal” ostao zbog malog broja glasova u 10. izbornoj jedinici i u 6. i malo više u 7. jedinici. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u kampanji i naglasio da je jako zadovoljan i da su rezultati fascinantni. “Zagreb i Hrvatska nemaju vremena za čekanje”, rekao je Plenković te dodao da su obavili razgovore sa čelnicima iz manjina, Radimirom Čačićem i Predragom Štromarom. Kazao je da će oni svi dati dovoljan broj potpisa kako bi dobili odobrenje za sastavljanje vlade od predsjednika.

“Svi su oni spremni podržati HDZ, dati potpise za vladu. S njima smo odlično surađivali u prošlom mandatu, oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo od predsjednika dobili mandat. Ponavljaju se izbori na dva mjesta, ako to bude iduću nedjelju onda moramo čekati onaj sljedeći tjedan. Poduzet ćemo sve da već ovaj tjedan poduzmemo sve potrebno da dobijemo mandat i krenemo raditi za Hrvatsku. Zadovoljni smo svi, na sastanku je bilo dosta konsenzusa”, kazao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li ponuditi ministarsko mjesto nekom od partnera, Plenković kaže da oni sada rade Hrvatsku za četvrto desetljeće njezine samostalnosti. “HDZ je sada na političkom centru danas tamo gdje ga je postavio predsjednik Tuđman i dobili smo potvrdu, ljudi su nam dali povjerenje”. Rekao je da će manjine ući u izvršnu vlast, ali da su danas samo načelno razgovarali i da o tome tek trebaju razgovarati. Nada se da će uskoro postići dogovor. Na pitanje kada je moguć dogovor o novoj vlasti premijer je odgovorio: “Što se mene tiče možemo i sutra.”

Plenković je upitaj je li se čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem na što je odgovorio potvrdno te rekao da su se sinoć čuli. “Obojica znamo kako to funkcionira pa ćemo malo pričekati”, rekao je. Kada je u pitanju eventualna suradnja sa Škorinim Domovinskim pokretom, Plenković je kazao da takva suradnja ne dolazi u obzir s obzirom na uvjetovanja koja su postavljali i koja su mu bila nevjerojatna i bizarna.

“Ne znam zašto je Domovinski pokret ušao u to, zašto su išli u te ucjene najjačoj stranci. Ja sam bio protiv da se to uvjetovalo mom prethodniku Karamarku. Ja sam ih išao čak zaštitio jer ih je Bernardić nazvao fašistima, ja ne mislim da su fašisti. Ja nikada ne bi uvjetovao ovo što su oni. Ako žele mijenjati HDZ, neka dođu svi u HDZ, neka se vrate u HDZ”, cinično je rekao premijer.

Upitan dolaze li u obzir Pametno, Fokus i Stranka imenom i prezimenom te još neki za novu većinu, Plenković je odgovorio da nisu razgovarali jer su oni nisu slali simpatične signale prema HDZ-u tijekom kampanje. Istaknuo je da su ovo danas dogovorili i da se može pridružiti onaj tko želi, ali da prtljanja neće biti. Na pitanje kada će premijer sjesti s još nekima, Plenković je rekao: “Ne moram više ni sa kim ako neću. Meni je 76 dosta. Ako hoću mogu, ako neću ne moram. Poanta je da se ne gubi vrijeme.”

Plenković je potvrdio da će se broj ministarstava smanjivati pa rekao “da će ih biti manje nego danas”.

Ministar Marić: ‘Imali smo najjaču listu’

17:33 – Sjednica Predsjedništva HDZ-a održava se u zagrebačkom hotelu Westin. Prije sastanka, ministar financija Zdravko Marić kazao je da su liste bile dobro složene i da je su oni primjerice na razini V. izborne jedinice vodili afirmativnu kampanju. Dodaje da je njihova lista bila najjača. On smatra da se to dobro napravilo. Odgovarajući na pitanje treba li pasti dogovor s Domovinskim pokretom, Marić je rekao da će se o tome govoriti na sastanku, ali nije išao u detalje.

Novinari N1 upitali su prije sastanka ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o sastavljanju Vlade i hoće li on ostati na svom ministarskom mjestu. Rekao je da će Vladu formirati što prije pa da mogu donositi odluke na dobrobit hrvatskih građana. O koalicijama nije htio govoriti.

“Vrlo smo zadovoljni. Bila mi je čast biti ministar, ali premijer će odlučiti. Ostvarili smo pobjedu, hrvatski građani su prepoznali pouzdanost, ozbiljnost, da je HDZ odgovoran za socijalnu stabilnost građana. To nije slučajno”, rekao je.

Jedno od pitanja koje se postavlja jest hoće li se neko ministarstvo ukinuti i hoće li koji sadašnji ministar “otpasti” pa će mu se premijer zahvaliti. No, to će biti poznato do kraja srpnja.

Službene brojke DIP-a

17:15 Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa objavio je u petak liste i kandidate koji su u nedjelju izabrani u Hrvatski sabor.

HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora, osvojio je 66 mandata, Restart koalicija 41, DP Miroslava Škore 16, Most NL osam, koalicija Možemo! sedam, koalicija SSIP, Fokus, Pametno tri mjesta, po jedno HNS i Čačićevi Reformisti.

Sjednica HDZ-a uskoro

16:45 U 17 sati trebala bi početi sjednica HDZ-a, a prije nje, novinari su pokušali pitati druge političare o tome kako oni misle da će se “složiti Vlada” te koje su njihove prognoze. Vladimira Šeksa novinarka N1 pitala je o prebjezima iz drugih stranaka i kako HDZ na to gleda s obzirom da bi sada trebali formirati Vladu. Šeks je rekao da HDZ nema naklonost prema prebjezima koji su sada široj javnosti poznati kao “žetončići”.

Isto tako, novinari su pitali Furija Radina, predstavnika talijanske manjine, je li ide na razgovor s Plenkovićem. On nije puno otkrivao nego je rekao da je “slučajno ovdje prolazio” pa da je došao čestitati pobjednicima.

Nova većina je već spremna

“Najprije smo razgovarali s ljudima kojima smo već surađivali. Proizlazi spremnost za nastavak suradnje. To su bile preliminarne konzultacije, nije to fiksni dogovor parlamentarne većine. 76 potpisa je zagarantirano. Prvo ćemo analizirati stvari, ali stvari su jasne. Nemamo vremena za čekanje, moramo što prije formirati novi saziv Sabora i novu Vladu”, rekao je Plenković za N1.

Ranije je glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru napisao kako je Plenković dobio podršku manjina, HNS-a i Reformista što je točno 76 mandata.

“Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković”, napisao je Milić na Twitteru.

ŠTO SAD? Analitičar pojasnio što očekivati od Plenkovića, slijede li velike reforme ili održavanje ovakvog stanja te tko bi bio idealan za SDP

Povratak na Net.hr