AFERE U REDOVIMA HDZ-a

PLENKOVIĆ POSLAO JASNU PORUKU NASILNOM ŽUPANU: ‘Ako se optužbe pokažu točnima, on će morati odstupiti’

Skup 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine Hrvatskoj je bio važan za pozicioniranje u odnosima s tom svjetskom silom koja posljednjih godina pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Budimpešti, dodajući da su ključne sfere hrvatskog interesa infrastruktura, luke i turizam. Plenković je komentirao i slučaj Tomašević.

Plenković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kineskih turista, te da ih 2018. očekuje više od 200.000. Sljedeće godine, vjerojatno u proljeće, u Dubrovniku će se održati  sastanak ministara turizma u formatu 16+1 i Kine “kako bismo potvrdili interes kineskih investitora za hrvatski turizam i pozicionirali se”, rekao je premijer. Dodao je i da se ovaj tjedan u Šangaju otvara ured Hrvatske gospodarske komore što je još jedan signal za “unapređenje ukupne trgovinske razmjene” koja se povećala proteklih godina.

Zasad je poznato da je Kina dogovorila ulaganje u Krapinske Toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel koja proizvodi baterije za e-automobile u tvrtku Rimac Automobili.

Na pitanje o interesu Kine za izgradnju Pelješkog mosta, hrvatski šef vlade kazao je da ta zemlja “pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe te ne čudi da su se kandidirali i za izgradnju Pelješkog mosta”.

Odnose s Mađarskom ne svoditi samo na Inu i MOL

Premijer je najavio i sutrašnji sastanak s mađarskim kolegom Orbanom, naglasivši da se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose Ine i MOL-a već da ih treba gledati “malo šire i naći stvari koje nas spajaju”, a to su primjerice hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj. U Mađarskoj živi oko 50.000 Hrvata i s njihovim će se predstavnicima Plenković susresti tijekom dana.

Naglasio je da Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice Ine ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup.

“Idemo i dalje s procesom odabira međunarodnih savjetnika koji bi nam pomogli u analizi i evaluaciji kompanije i kako steći dionice MOL-a. Što se tiče mađarske spremnosti na prodaju, ona je nepromjenjiva. Želimo da proces bude kvalitetno pripremljen. Ići ćemo na opciju ili da Hrvatska stekne dionice ili da se pronađe strateški partner”, rekao je premijer.

Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je “nedopustivo” da zemlje Europske unije međusobno stvaraju zapreke i usporavaju procese.

“Očekujem dugoročnu potporu  i Mađarske i Slovenije, nedopustivo je da članice EU-a koje jedna drugoj trebaju davati potporu, usporavaju proces. Na tom ću pitanju inzistirati”, istaknuo je.

Slovenija kaže da Hrvatsku blokira zbog neprihvaćanja granične arbitraže, a premijer je najavio da bi se sastanak sa slovenskim premijerom o tom pitanju mogao ostvariti do kraja prosinca.

S Cerarom vjerojatno do kraja prosinca

S obzirom na to da se tijekom dana na marginama skupa u Budimpešti premijer Plenković susreo s Mirom Cerarom, novinare je zanimalo postoji li kakav novi datum sastanka, nakon što je slovenska strana u rujnu otkazala razgovore.

“Očekujem da će Miro Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb”, istaknuo je hrvatski premijer.

Spomenuo je da je prošli tjedan predsjednik EK Jean-Claude Juncker načelno iskazao spremnost da EK pomogne i olakša dijalog između dviju država.

“Međutim, moje je mišljenje da najprije Slovenija i Hrvatska kao dvije prijateljske države moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol”, a tek nakon toga eventualno tražiti pomoć, rekao je Plenković.

Tomašević će morati otići

Komentirao je Plenković i slučaj HDZ-ovog požeško-slavonskog župana Alojzija Tomaševića kojeg se sumnjiči za obiteljsko nasilje.

“To je pitanje koje ćemo rješavati u HDZ-u. Ako se pokaže točnim ono što je izašlo u javnost, on ne može ostati na toj funkciji”, jasan je premijer.

O Vladimiru Šeksu i njegovoj navodnoj povezanosti sa Službom državne sigurnosti nije htio govoriti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr