POSJET KOPRIVNICI

PLENKOVIĆ OTKRIO KADA IDE ISPLATA COVID DODATKA: ‘Na tragu smo rješenja’

Plenković je kazao kako bi isplata Covid dodatka za umirovljenike mogla ići s mirovinama za travanj i svibanj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Koprivnicu gdje se sastao s predstavnicima lokalne vlasti, a posjetio je i Podravku, koju vodi Martina Dalić.

Bivša ministrica, koja je iz Plenkovićeve vlade morala otići nakon afere Borg, skrasila se na čelnom mjestu Podravke.

Plenković je kazao kako su rezultati Podravke u posljednje vrijeme jako dobri.

“Ovo je moj prvi posjet otkad je Martina Dalić imenovana za predsjednicu Uprave Podravke. Promjenama zakona o financiranju lokalne i područne samouprave povećani su prihodi za 63%. To je više od 100 milijuna kuna dodatnih prihoda. U mandatu naše Vlade ugovorene su tri milijarde kuna europskih projekata, a više od 13.000 radnika dobilo je naknadu od 4000 kn u vremenu covid krize.

Što se tiče Podravke, rezultati za prošlu godinu su jako dobri. I Podravka i Belupo i Žito u Sloveniji, sve skupa dobit je 247 milijuna kuna. &.000 je zaposlenih, prosječna plaća je 6000 kuna što je jako visoko s obzirom na strukturu zaposlenih. Dionica je skočila za više od 15%, radi se na racionalizaciji poslovanja, radnici će dobiti prosječno 400 kn veću plaću za travanj. kompanija je zdrava i gleda kako plasirati proizvode na tržište srednje i zapadne Europe… Važno je da je sa mnom ovdje i ministrica Vučković koja je najavila niz novih mjera”, rekao je premijer.

Problem s veledrogerijama

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će se kroz razgovore s veledrogerijama pronaći rješenja koja će omogućiti isporuku lijekova i najavio da će se dio obveze prema njima riješiti prije vjerojatnog rebalansa proračuna uvjetovanog koronakrizom, a dio nakon rebalansa. Odgovarajući na pitanja novinara nakon posjete Koprivnici i tvrtki Podravka, Plenković je rekao da ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravstva Vili Beroš razgovaraju s predstavnicima veledrogerija, a vjeruje da je “riječ o ozbiljnim i odgovornim ljudima i da se normalno nastavlja funkcioniranje isporuke lijekova u našim zdravstvenim ustanovama”.

Dio dugova isplatit će se prije rebalansa proračuna, dio nakon

Prošlog tjedna isplaćeno je 980 milijuna kuna, od čega je dio išao izravno bolničkim ustanovama, a dio ljekarnama, podsjetio je Plenković dodavši kako je na kraju većina tih sredstava završila kod veledrogerija.

“Obavljaju se razgovori, pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti normalnu isporuku lijekova i funkcioniranje zdravstvenog sustava. A obaveze će se rješavati u sljedećim tjednima, svakako dio nešto prije vrlo vjerojatnoga, zbog covida-19, rebalansa proračuna, a dio nakon rebalansa”, kazao je.

Upitan za slučajeve u kojima su bolnicama nedostajali lijekovi za onkološke bolesnike, premijer je odgovorio kako je ministar Beroš već našao rješenje, referirajući se na izravno plaćanje lijekova za onkološke pacijente putem cesije.

“Ne vidim da tu, osim pojedinih ovako publiciranih detalja, imamo nekakav sistemski problem. On ne postoji, on je više u eteru nego u realnosti”, ustvrdio je Plenković.

Pozvao građane na cijepljenje

U kontekstu koronakrize, sve građane je ponovno pozvao da se cijepe protiv covida-19. “Treba slijediti vrlo jasne stavove struke, cijepljenje je u ovom trenutku najbolja zaštita od težih simptoma, od oboljenja i smrtnog ishoda”, naglasio je. Cijepite se ako ste pozvani, ako u trećoj fazi procjepljivanja imate prigodu da se cijepite, cijepljenje je dobro i korisno, poručio je Plenković istaknuvši da se u svijetu trenutno cijepe stotine milijuna ljudi.

“U ovom trenutku još nemamo adekvatnog lijeka, kada ga bude onda će se i sa lijekom ljudi moći štititi, ali ovom trenutku cijepljenje je bez ikakvih dilema najbolja zaštita”, dodao je.

Covid dodatak s mirovinama za travanj u svibnju?

Što se tiče covid-dodatka za umirovljenike, rekao je da razgovaraju s predstavnicima umirovljeničkih udruga.

“Naš je cilj da u kontekstu krize pomognemo umirovljenicima koji objektivno imaju potrebe, mislim da smo na tragu dogovora i rješenja. Predstavit ćemo ga idućeg tjedna, a vjerujem da bi isplate mogle biti s mirovinama za travanj u svibnju”, kazao je.

Komentirao Milanovića: To je krajnje nebitna tema

Koji je predsjednik Republike do sada komentirao aktualni sat u Saboru

O reakciji predsjednika Republike na aktualni sat u Hrvatskome saboru, u kojoj je Zoran Milanović prozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog komunikacije sa zastupnicom stranke Možemo! Sandrom Benčić, Plenković je ustvrdio kako je to “krajnje nebitna tema”.

“Netko tko izvrijeđa cijelu političku scenu, udruge koje se bave ženskim pravima, da se nalazi pozvanim komentirati ‘aktualni sat’… Ja se ne sjećam da je ijedan predsjednik komentirao ‘aktualni sat’ i nisam uopće primijetio da je gospođa Benčić nešto posebno bila dotaknuta komentarom predsjednika Sabora. To za mene uopće nije tema”, rekao je.

Kad bih se ja osvrtao na sve što se izgovori nama u Saboru, pa onda neki ex-post izvlače eventualne neke odgovore, bez da se čuje koliko je uvreda upućeno, meni recimo kao predsjedniku Vlade ili članovima Vlade, mogu se samo nasmijati na to, dodao je.

“Koji se predsjednik time bavi? Nađite mi jedan komentar nekog drugog predsjednika u zadnjih 20 godina na aktualni sat -volio bih to vidjeti”, rekao je.

O okršaju Branka Bačića i Nikole Grmoje

Novinari su ga pitali i kako gleda na riječi koje je šef HDZ-ovog saborskog Kluba Branko Bačić uputio zastupniku Mosta Nikoli Grmoji, spominjući mu roditelje, a premijer je uzvratio protupitanjem – a što je Grmoja rekao njemu?

“Uvjeren sam da Bačić nije to odgovorio ničim izazvan. Mora da mu je ovaj nešto rekao. Obično kada se postavlja ovakva pitanja prema nekome iz HDZ-a, tendenciozno, namjerno, neprofesionalno, pristrano se prešućuje što je netko prije rekao nekome iz HDZ-a. Budući  da ja to nisam pratio nisam slušao, 1000 posto sam siguran da Bačić to nije rekao baš ničim izazvan”, odgovorio je Plenković.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr