POPLAVE U ZADRU

PLENKOVIĆ PORUČIO: ‘Učinit ćemo sve da pomognemo poplavljenim krajevima, Vlada ima način da skupi novac’

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio je danas poplavljena zadarska područja i sastao se sa stožerom civilne zaštite. Rekao je da će njegova Vlada učiniti sve da pomogne poplavljenim krajevima.

Premijer je iz Sukošana za Dnevnik Nove TV poručio da će Vlada naći način kako pomoći gradovima koji su pretrpjeli štete od poplava. On je danas obišao Zadar s potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, gdje su se upoznali sa svim detaljima koji se odnose na enormne oborine koje su pogodile u jednom danu Zadarsku županiju.

PLENKOVIĆ OBIŠAO ZADAR: ‘Sve ekipe su na terenu, teško je imati spreman plan za ovo. Najvažnije da nema stradalih’

Plenković: Nakon procjene štete financijska pomoć poplavljenim područjima

‘Dakle, više je kiše palo danas nego u proteklih šest mjeseci sve skupa. To govori o količini oborina i naravno ovako velikih poplava. Vidjeli smo danas zadarsku bolnicu gdje je u vrlo kratkom roku, već tijekom jutra, nastala određena šteta i zaista učinit ćemo sve kao Vlada da i financijski, nakon što župan, po mom sudu gotovo sto posto, proglasi elementarnu nepogodu, pronađemo načine kako da pomognemo našim sugrađanima i svim gradovima i općinama koji su doživjeli ovakvu elementarnu nepogodu danas’, rekao je Plenković i zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Hrvatske vojske i svima koji su nastojali pomoći.

Na pitanje odakle novac za sanaciju, Plenković odgovara da će o tome govoriti nakon procjene šteta.

‘Vidjeli ste i prošlog tjedna Vlada je pronašla 7,6 milijuna kuna u proračunskim zalihama za naše vatrogasce. Ta će sredstva na pravičan način biti distribuirana za sve ono što su vatrogasci učinili u ovoj zaista vrlo teškoj, katastrofalnoj požarnoj sezoni tijekom ljeta, i naravno za pilote naših kanadera i mehaničare. Vlada ima načina da kroz resore i proračunske zalihe u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda, pomogne onim krajevima koji su doživjeli katastrofu. Danas sam se, između ostalog, čuo i s Valterom Flegom, županom Istarske županije, gdje su posljedice nešto manje’, kaže Plenković.

Premijer zadovoljan: ‘Sustav reagira’

Kada je riječ o reakciji sustava o ekstremnim situacijama kao što su ovog ljeta bili požari, a sada i ove poplave, Plenković kaže da je zadovoljan.

‘Danas smo ovdje bili svi praktički u nekoliko sati, čelnik DUZUS-a, Županijska vatrogasna zajednica, sve službe Zadarske županije, grada, općina. Razgovarali smo s čelnicima lokalne samouprave, vidi se da je maksimalan angažman, koordinacija. Hrvatska vojska je na raspolaganje stavila preko 300 svojih pripadnika, njih oko 125 je angažirano. Vozila, 14 crpki, koji nastoje u vrlo kratkom roku pomoći da se voda makne iz objekata koji su poplavljeni. Isto rade i vatrogasne postrojbe. Došli su ovdje kolege iz Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije, ponude za pomoć dolaze i od drugih. Mislim da u ovako kratkom roku, vodite računa da je ovo sve krenulo jutros, danas možemo reći da se situacija stabilizira. Posebno je bilo neugodno vidjeti razmjere poplave u Ninu, pa i ovdje, nekoliko stotina metara gdje stojim, u Sukošanu, zatim u Bibinju… Prema tome, sustav reagira i želim još jedan put zahvaliti svima koji nastoje smanjiti posljedice ove današnje poplave i nepogode’, zaključio je premijer Plenković za Dnevnik Nove TV.

Povratak na Net.hr