IZRAZIO SUĆUT OBITELJI

PLENKOVIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA IZ VARIVODA: ‘Dogodio se težak zločin protiv nevinih ljudi. Duboko žalim zbog toga’

Na komemorativnom skupu u Varivodama govorili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac te premijer Andrej Plenković

Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje održali su u ponedjeljak u 11 sati komemorativni skup u Varivodama u spomen na devetero srpskih civila ubijenih 28. rujna 1995. godine. Među uzvanicima bili su i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i premijer Andrej Plenković.

“Ubijalo se u drugim mjestima u okolici Knina”, rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika koji su ubijeni te istaknuvši kako je dva mjeseca nakon Oluje ubijano mahom starije stanovništvo.

PLENKOVIĆ DOLAZI U VARIVODE! Odat će počast ubijenim srpskim civilima, a potom otići na još jedno mjesto stradanja

Plenković je rekao da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što ondje više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, poručio je Plenković i poslao poruku mira i pomirenja pripadnicima srpske nacionalne manjine. “To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susjednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali”, rekao je Plenković.

Velika stvar i jaka simbolična gesta

Nakon komemoracije, potpredsjednik Vlade Boris Milošević obratio se medijima te poručio kako je velika stvar i jaka simbolična gesta što je premijer odao počast žrtvama iz Varivoda.

“Svakako, ovo je velika stvar da dolazi predsjednik vlade Republike Hrvatske. Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsjednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jaka simbolična gesta da i ove žrtve ovdje zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile diljem Hrvatske”, rekao je Milošević.

‘Država je propustila postupiti na pravi način’

Komentirao je i premijerovu izjavu kako treba smoći snage i priznati zločine s hrvatske strane i osuditi otpor legitimno izabranoj vlasti te se jasno ograditi od tadašnje velikosrpske politike.

“To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin; da je vrijeme da nakon 25 godina posjećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vrijeme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali. Posljedica tog nedijaloga i zataškavanja je da sad, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine”, ustvrdio je potpredsjednik Vlade i pojasnio: “Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vrijeme prolazi, počinitelje je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti zavjet šutnje.”

Poručio je da “ne očekuje revolucionarne, ali očekuje male pomake” u odnosima između Hrvatske i Srbije, a na svoj eventualni posjet Škabrnji i Vukovaru znakovito je poručio – “sve u svoje vrijeme.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr