AKTUALNO PRIJEPODNE

PLENKOVIĆ OBJAVIO NOVE INFORMACIJE O COVID DODATKU: Evo kada će umirovljenicima biti isplaćena novčana pomoć

Na aktualnom prijepodnevu u saboru dominirale su razne teme, a posebno su se isticali covid dodaci za umirovljenike, stanje na tržištu rada i odnos prema Hrvatima u BiH

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u saborskom Aktualnom prijepodnevu kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima. Razgovaramo sa strankama umirovljenika, svjesni teškog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će, u dogovoru sa mnom i ministrom financija, iznaći sredstva za covid dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine i on će biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedna, odgovorio je premijer SDP-ovoj Barbari Antolić.

Ministar rada Josip Aladrović pohvalio se pak kako nam je tržište rada “više nego stabilno“. Na kraju ožujka ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, imamo 17 tisuća osiguranika više, što znači da smo ekonomsku aktivnost tvrtki, uz intervencije Vlade, uspjeli sačuvati, rekao je HDZ-ovoj Anamariji Blažević. To su, kazao je, pozitivni trendovi, a kad im se doda i podatak da je potražnja za radom daleko veća nego prethodne godine, možemo izraziti generalno zadovoljstvo, rekao je Aladrović.

DOZNAJEMO NOVE DETALJE O COVID DODATKU: Uskoro na račune stotine tisuća Hrvata stiže lova; ‘Sve ide glatko, nedvojbeno će ga biti’

HRELJA REZOLUTNO O COVID DODATKU: ‘Umirovljenici, ne prihvaćajte mrvice, ako se ovako pregovara novac će dobiti mali broj ljudi’

O odnosu s Hrvatima u BiH

Nino Raspudić (Most) pitao je premijera ima li kakav kontakt s Marijom Pejčinović Burić, bivšom hrvatskom šeficom diplomacije, a sada glavnom tajnicom Vijeća Europe (VE) i što se s njom događa, te hoće li Hrvatska reagirati na izjave “nižerazrednog birokrata“ VE kako je vrijeme da BiH prijeđe na moderniji sustav koji nije temeljen na konstitutivnim narodima.

“Što se tiče Pejčinović-Burić i njenih stavova kao glavne tajnice VE, to morate pitati nju”, uzvratio mu je premijer, ističući kako je, dok je bila hrvatska ministrica, provodila politiku Hrvatske koja je više nego jasna kad je riječ o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda. Sve naše diplomatske inicijative koje imamo sa bitnim akterima vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Poručio je kako je pozicija Hrvatske jasna i stabilna i neće se promijeniti ni milimetra. “Naša je pozicija da je ključno, kapitalno pitanje za koheziju BiH izmijeniti izborni zakon koji će biti plod dogovora političkih stranka i institucija u BiH, i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost, osobito kad je riječ o izborima u Federaciji BiH”, istaknuo je premijer.

Na Raspudićev navod da je saborski Odbor za Hrvate zbog spomenute izjave pisao Pejčinović-Burić, pa umjesto odgovora dobio dociranje, uzvratio je da pismo nije vidio, no ponovio je da će, kad je o Hrvatima u BiH riječ, Hrvatska uvijek biti za njihovu ravnopravnost, konstitutivnost i izmjenu izbornog zakona.

RASPUDIĆ ‘UDARIO’ PO PEJČINOVIĆ BURIĆ: ‘Njezin izbor za Vijeće Europe je izravna šteta za vitalne hrvatske interese’

NINO RASPUDIĆ: ‘Od glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić dobili smo pismo bez odgovora’

Pejčinović Burić je ‘grobar svoga naroda’

Naveo je i kako mu se Pejčinović-Burić, kad povremeno dođe u Hrvatsku, javi. Obavimo konzultacije, no ona danas ne predstavlja samo Hrvatsku, ona je glavna tajnica VE i  činjenica da Hrvatska ima glavnu tajnicu je ogroman uspjeh, ustrajao je premijer. Raspudić odgovorom nije bio zadovoljan, drži da bi Hrvatska morala reagirati prema VE, jer je ukidanje konstitutivnosti očito njihova politika.

“Katastrofalno je da netko za svoju karijeru, pa makar ona primala i 300.000 eura godišnje, na ovakav način može biti jedan od političkih grobara svoga naroda”, istaknuo je zastupnik Nino Raspudić.

PRVA SJEDNICA, I ODMAH DRAMA: Jandroković Grbinu odmah dao čak tri opomene; ‘Neprimjereno se ponašate’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr