SJEDNICA VLADE

OŠTRA PLENKOVIĆEVA REAKCIJA NA UHIĆENJA: ‘Sve je ovo pripremano dulje vrijeme, a i tajming je indikativan!’

Premijer Plenković prvi se put oglasio vezano uz uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju. Njegova Vlada će, kaže, učiniti sve da spriječi pokušaje revizije povijesti.

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković izvijestio je ostale članove Vlade o svom posjetu BiH, ali i o svim događajima koji su uslijedili.

DESETORICA UHIĆENIH U ORAŠJU OSTAJU U PRITVORU: Sud strahuje da bi mogli pobjeći u Hrvatsku

‘Nedugo nakon posjeta došlo je do događaja koji je izazvao opravdanu brigu – kazneni postupak i uhićenje 10 pripadnika HVO-a iz Orašja koji su hrvatski građani s dvojnim državljanstvom. Od trenutka uhićenja do danas održavam intenzivnu komunikaciju i sastanke s ministrima, šefom SOA-e i glavnim državnim odvjetnikom’, rekao je Plenković.

‘Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske pripremani su dulje vrijeme, a njihov tajming je indikativan’, dodao je Plenković.

Partneri obaviješteni o svemu

Naglašava kako je naložio ministrima vanjskih i europskih poslova, obrane, branitelja, pravosuđa i unutarnjih poslova pribavljanje svih potrebnih informacija kao i osiguravanje konzularne i pravne pomoći uhićenima. O cijelom slučaju, kaže Plenković, obaviještena su i najviša tijela EU-a, kao i NATO.

‘Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja ili žrtava, ali političke formulacije koje se upućuju iz BiH u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Republiku Hrvatsku nisu prihvatljive’, rekao je Plenković te dodao kako će njegova Vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH i ljudska prava onih čija su prava ugrožena.

UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU ZBOG UHIĆENJA U ORAŠJU! U Vladi počeo hitan sastanak, reagirala i predsjednica: ‘Iznenađena sam…’

Premijer je izrazio zahvalnost svim braniteljima. Država će učiniti sve da pruži potporu i spriječi pokušaje revizije povijesti. Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi programa koji smo predstavili u kampanji’, rekao je Plenković.

Predsjednica i Vijeće za nacionalnu sigurnost

Podsjetimo, jučer je u Vladi održan hitan sastanak vezan uz pitanje uhićenja pripadnika HVO-a na kojem su sudjelovali ministri užeg kabineta, ali i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, Daniel Markić. U Saboru je također na početku jučerašnje sjednice zatražena stanka upravo zbog ovih uhićenja. Most je pozvao hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, a ne da ih se progoni, da budu na otvorenom lovištu, istaknuo je Miro Bulj.

Dodao je kako nije dovoljno izraziti samo zabrinutost, da je predsjednica države “istog trenutka” bila dužna sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i stati u zaštitu hrvatskih državljana. “Ako smo ozbiljna država, imamo pravo i obvezu prema mrtvim braniteljima i tim ljudima koji su ostali sami, zaštititi ih kao istinske heroje i istinske branitelje”, naglasio je Bulj.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da su je uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice, a ne se međusobno optuživati. Rekla je da nije imala nikakve informacije i da ju je to što se dogodilo u Orašju osobno iznenadilo. “Pogotovu jer je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju, za postojanje, za svoj život, i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu”, istaknula je.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr