'SPREMNOST SE PODIŽE NA NAJVEĆU RAZINU' / Plenković komentirao rekordne brojke, a Božinović poručuje: 'Razmatramo uvođenje novih mjera'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Ovi rekordni brojevi pokazuju da je virus koji se širi Europom, omikron, vjerojatno izrazito prisutan i kod nas', kazao je premijer Plenković na današnjoj sjednici Vlade

5.1.2022.
12:17
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Play logo

U srijedu je održana 94. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković na početku prve ovogodišnje sjednice Vlade govorio je o epidemiološkoj situaciji.

"Danas imamo rekordan broj novih slučajeva. Ovi brojevi pokazuju da je virus koji se širi Europom, omikron, vjerojatno izrazito prisutan i kod nas. Posebno bilježimo porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi tri puta veći broj slučajeva nego prije dva tjedna. U Dalmaciji je više slučajeva nego u Zagrebu; svaki peti slučaj u Hrvatskoj je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porast je još jedno upozorenje da shvatimo da je zaštita kombinacija svih epidemioloških mjera zajedno. Temeljni način zaštite je cijepljenje", kazao je uvodno Plenković. "Imamo 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je 543 tisuće. Doza imamo dovoljno, one su tu, na raspolaganju", dodao je.

Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

"Omikron je zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma i zbog toga se brže širi i zato pozivamo na pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera", kazao je Plenković, dodajući da je scenarij hospitaliziranih vrlo lako predvidljiv jer broj pacijenata u bolnicama raste s brojem novozaraženih.

"Stožer ima zadaću razmotriti ovu novu situaciju i odlučiti o novim mjerama koje ćemo eventualno poduzeti", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 'Spremnost se podiže na najveću razinu'

Ministar zdravstva Vili Beroš detaljnije je izvijestio o epidemiološkoj situaciji, rekavši da je u slučaju naglog povećanja hospitalizacija "zdravstveni sustav spreman".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na nove brojke, podiže se spremnost na najveću razinu. Treba naglasiti da većina bolnica u kratkom roku može povećati covid kapacitete. Ako bi se to dogodilo, to bi značilo reduciranje druge zdravstvene zaštite", rekao je ministar zdravstva.

"Zbog sve većeg broja novozaraženih uslijed širenja omikrona, ali i božićnih blagdana, može doći do daljnjih pritisaka na zdravstveni sustav. Trebamo postići maksimalnu pripravnost na moguće situacije", kazao je Beroš, pritom apelirajući na građane da se odgovorno ponašaju te pridržavaju postojećih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekjučer je u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj zaraze fluronom, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, može se očekivati da će toga biti još. Ključne alate imamo - Vlada je osigurala dovoljne količine cjepiva. Pozivam građane da ne odgađaju odluku o cijepljenju, a posebno apeliram na starije građane koji se jedino cijepljenjem mogu obraniti od ove bolesti", zaključio je Beroš.

Božinović: 'Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera'

Ministar Davor Božinović kazao da današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj te da se čini da kliničke slike zasad nisu toliko teške kao kod delta varijante. "S obzirom na mogućnost da se ionako opterećeni zdravstveni sustav dodatno optereti, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadovezao bih se na sve dosad rečeno: sve ovo ne umanjuje važnost poštivanja dosad postojećih mjera. Ključno je hitno cijepljenje, posebno naših sugrađana koji nisu cijepljeni. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije jedini način obrane - nije zamjena za maske, održavanje distance, ventilaciju ili osnovne mjere", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Na dnevnom redu sjednice je donošenje odluke o proglašenju projekta "Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova" strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus i potres na sjednici će biti iznesena i informacija o objavi javnih poziva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje šteta od potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine, a Vlada će usvojiti i zaključak u vezi s realizacijom Projekta sanacije mosta Banija - starog mosta preko rijeke Kupe u Karlovcu.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo