BUDUĆI MANDATAR

PLENKOVIĆ OTKRIO KAKO SU TEKLI PREGOVORI S MOSTOM: ‘Da budemo jasni, mi smo izabrali njih’

Nakon gotovo jednomjesečnih pregovora čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov danas su objavili da su se dogovorili o sastavljanju vlade.

Predsjednik HDZ-a, kojeg bi u ponedjeljak na Pantovčaku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala imenovati mandatarom, gostovao je večeras Dnevniku HTV-a.

“Atmosfera je bila konstruktivna”

Potvrdio je da će predsjednici Republike donijeti najmanje 91 ili 92 potpisa za sastav nove hrvatske vlade. Predstavljanje programa Vlade bit će njegov prvi potez, a uslijedit će hitna priprema proračuna za iduću godinu. U Dnevniku HRT-a govorio je o tijeku pregovora s Mostom.

“Nakon što smo održali sjednicu Nacionalnog vijeća HDZ-a odmah nakon izbora, odabrali smo da naš politički partner u poslijeizbornoj fazi bude Most. Da budemo jasni, ovaj put smo mi odabrali Most”, naglasio je Plenković.

O samim pregovorima s Mostom nije bilo, kaže, osobito dramatičnih i zahtjevnih trenutaka. “Atmsofera je bila vrlo konstruktivna”, kazao je.

KONZULTACIJA NEĆE BITI! Kolinda razgovarala s Plenkovićem, u ponedjeljak će mu dati mandat

petrov, plenković

Most će imati četiri člana Vlade

Dodao je da su usporedo s Mostom vodili i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina te drugim izabranim zastupnicima koji su bili spremni dati potporu HDZ-u. S Mostom su, kaže, postigli dogovor na temelju povjerenja te svjetonazorske i programske bliskosti, ali i postigli određene kompromise kada je riječ o ustroju i sastavu Vlade.

“Most će imati četiri člana vlade u odnosu na sedam koliko ih je imao do sada, i ovaj inovativni model rotacije predsjednika Hrvatskog sabora – prve dvije godine Most, druge dvije HDZ”, kazao je.

Najavio je drugu fazu posla koja se odnosi na sastavljanje vlade.

“Mislim da su svi kolege u HDZ-u zadovoljni i rezultatom izbora i procedurom provedenom nakon izbora. Imat ćemo i podršku nacionalnih manjina što je u ovom trenutku izuzetno važno”, kazao je odgovarajući na pitanje ima li nezadovoljnika u vlastitoj stranci.

KAKO SU MOST I HDZ POSTIGLI DOGOVOR? Donedavno utjecajne članove više se ne pita – stiglo je vrijeme novog HDZ-a!

Spajat će se neka ministarstva

O imenima članova buduće vlade Plenković nije želio govoriti.

“Metodičan sam i sustavan u onome što radim. Radim korak po korak… Dogovorit ćemo cijeli paket, pa će javnost saznati na vrijeme”, rekao je izbjegavši odgovor na opetovano pitanje o članovima buduće Vlade.

No, kazao je kako će vjerojatno doći do spajanja dosadašnjeg Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva i obrta s Minsitarstvom gospodarstva.

Dio Ministarstva gospodarstva koji se odnosi na energetiku trebao bi, po njegovim riječima, biti pripojen Ministarstvu zaštite okoliša, a razmatra se i spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom socijalne politike.

VIŠE NEĆEMO IMATI 20 MINISTARSTAVA: Plenković otkrio promjene u Vladi i još nekoliko zanimljivosti

 

Povratak na Net.hr