SPORAN NATPIS

PLENKOVIĆ O SPORNOJ PLOČI U JASENOVCU: ‘HOS je mogao staviti ploču bez ustaškog grba i problema ne bi bilo’

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, u intervjuu za tjednik Nacional dao je svoje viđenje određenih društvenih i političkih tema. Jedan od zanimljivijih dijelova razgovora bio je Plenkovićev komentar o ploči HOS-a u Jasenovcu na kojoj se nalazi i grb HOS-a, a u sklopu kojeg je i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Plenković je najprije ustvrdio kako je već bio u Jasenovcu  te vrlo jasno osudio ustaške zločine koji su se tamo dogodili. Što se same ploče tiče, premijer je mišljenja kako Hrvatska ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a.

USTAŠKI POZDRAV U JASENOVCU: Ovo je spomen ploča postavljena HOS-ovcima

USRED JASENOVCA POSTAVILI SPOMEN PLOČU S USTAŠKIM POZDRAVOM: Evo tko stoji iza toga i tko su sve bili uzvanici

“Jedino je grb na ploči problematičan”

“Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema”, kazao je Plenković dodavši da su u Jasenovcu mogli staviti ploču bez grba i da problema onda ne bi ni bilo.

Na komentar novinara kako je u ovom konkretnom slučaju posebno sporna činjenica da se ustaški pozdrav i ploča nalaze na mjestu nekadašnjeg ustaškog zapovjedništva, Plenković je diplomatski odgovorio kako u ovom trenutku ne može ocijeniti koliko je čin postavljanja ploče na tom mjestu bio spontan, a koliko namjeran.

“Pokušavam razabrati što sve stoji iza toga. Što više informacija dobivam, manje sam siguran koliko je postavljanje ploče bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namjere”, rekao je Plenković.

Povratak na Net.hr