SLUČAJ ORAŠJE

PLENKOVIĆ: Nitko nije znao za uhićenja u BiH, moguće je da ih bude još

Premijer Andrej Plenković izjavio je da hrvatske nadležne službe nisu imale informaciju da će doći do uhićenja desetorice pripadnika HVO-a početkom tjedna u Orašju dodavši da bi u protivnom sigurno drukčije bio planiran sadržaj njegovog prvog službenog posjeta kao premijera, upravo BiH, samo dva dana prije tih uhićenja.

Plenković je potvrdio da postoje indicije kako bi se i u budućnosti mogla dogoditi uhićenja slična onima u ponedjeljak u Orašju, a to, naglasio je, treba izbjeći kroz suradnju s BH stranom.

Plenković je na pitanja vezana uz uhićenja u Orašju odgovarao nakon proslave Dana pravnog fakulteta održane u zagrebačkom HNK-u. Na upit kako je dojam da nitko nije znao da će doći do uhićenja te da je u ovom slučaju hrvatska politika bila nespremna, odgovorio je: “Ne, nismo bili nespremni. Međutim, sve službe koje su relevantne očito ovu informaciju nisu imale. Ja sam to temeljito ispitao”, rekao je Plenković.

HRVATSKI DRŽAVNI VRH VEĆ DVIJE GODINE ZNA ZA SLUČAJ ORAŠJE! ‘Ovo je jasna poruka međunarodne zajednice Zagrebu…’

Nitko nije znao da će doći do uhićenja

Ispitao je to, pojasnio je, na sastanku održanom u srijedu u Banskim dvorima na kojem su nazočili čelni ljudi svih nadležnih resora. Utvrđeno je, kaže, da nitko nije imao informaciju o tome da će doći do uhićenja u Orašju jer bi inače drukčije planirao odlazak u posjet BiH potkraj prošlog tjedna.

“Nažalost, to nije bilo poznato, da je bilo poznato sigurno je da bismo malo drukčije planirali sadržaj posjeta. No, evo, dogodilo se. Sada smo u poziciji da našim državljanima pomognemo najprije pružajući svu potrebnu pravnu pomoć, a isto tako da vidimo kako se ovakve i slične situacije mogu spriječiti u budućnosti“, rekao je premijer.

Izrazio je nadu da više neće doći do sličnih uhićenja. “Međutim, sve je moguće. Vidjeli ste cijeli niz izjava proteklih dana. Kao i moju vrlo jasnu izjavu jučer na Vladi. O svemu tome će hrvatska država, Savjet (za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima)  i nadležne institucije voditi računa. Naravno da postoje indicija da ovakvih situacija može biti i u budućnosti. Međutim, na nama je da u suradnji s BH stranom vidimo kako se slične situacije mogu izbjeći i da se u konačnici riješe svi procesi koji su vezani uz ratne zločine i kršenje humanitarnog prava“, rekao je.

Nije cilj vršiti pritisak na pravosuđe BiH, nego uspostaviti kvalitetnu suradnju.

VRIJE U ORAŠJU: Počeo prosvjed protiv uhićenja pripadnika HVO-a, stigla i školska djeca

Negira pritisak na pravosuđe BiH

Naglasio je i da nijedna njegova izjava vezana uz slučaj uhićenja nije imala za cilj pritisak na pravosuđe BiH, nego za cilj imaju uspostavljanje kvalitetne suradnje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i općenito međunarodne suradnje u kaznenim pitanjima.

Rekao je i da Hrvatska provodi “određene pravne radnje”, no da se ne radi o retorziji, odnosno odvraćanju istim mjerama. Novinari su ga, naime, pitali je li točno pisanje domaćeg tiska da i Hrvatska ima spremne optužnice protiv pripadnika Armije BiH.

“Mislim da, prije svega, svaki zločin koji je počinjen, treba procesuirati. Postoje određene pravne radnje, međutim tu se ne radi ni o kakvim mjerama retorzije, nego o postupcima, istragama koje, ako se za to pokaže osnovana sumnja, mogu postati pravi predmet”, odgovorio je Plenković.

Naglasio je i da bilo kojem od procesa ne smije biti selektivnog pristupa. Novinari su ga, naime, pitali je li riječ o političkim procesima, s obzirom na to da je i sam jučer na sjednici Vlade rekao kako je “indikativan tajming” uhićenja u Orašju.

Vlada će pomoći uhićenima

“Važno je da u procesima nema nikakvog selektivnog pristupa. Osobito ne u procesima za koje je očito da su se u nekoj široj, ranijoj fazi istrage, spominjala imena nekih drugih ljudi, neke druge nacionalnosti”, kazao je.

Potvrdio je i da se “u određenim dokumentima” spominjalo i ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ali da detaljnijih saznanja o tome u ovome trenutku nema.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, čiji je odvjetnik u medijima izjavio da njegov branjenik neće biti “ničije žrtveno janje”, a na pitanje kako doživljava tu izjavu, Plenković ponavlja da će Hrvatska pomoći i njemu i svim uhićenima.

“Kao hrvatska vlada pomoći ćemo i njemu i svim drugim hrvatskim građanima u ovoj situaciji u kojoj su se našli. A kada je riječ o detaljima obrane, o tome treba vidjeti s njegovim odvjetnicima i naravno uskladiti s interesima RH”, rekao je.

Povratak na Net.hr