NEZADOVOLJAN JE

‘NO WAY!’: ‘Nema teoretske šanse da uz sve što nosimo, nosimo etiketu Sanadera. Ja čak nisam bio ni član…”

Stranka HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na današnju presudu kojom su HDZ i Ivo Sanader proglašeni krivim zbog korupcije.

SUTKINJA ŽESTOKO OPTUŽILA SANADERA: ‘Grubo je zloupotrebljavao svoj položaj i moć, uživao privilegije i imao nezasitne potrebe’

“Današnje vodstvo kao ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su u jednom trenutku bili u poziciji da počine ovakva djela i gdje se sad izvlače odgovornosti pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca. Što se mene tiče ja nisam čak niti bio član stranke tada, niti je itko iz današnjeg vodstva HDZ-a imao veze s takvim aktivnostima.

HDZ će se žaliti

Nema kolektivne odgovornosti pa niti baš nikakve odgovornosti vodstva HDZ-a niti članstva”, kazao je premijer koji je najavio i žalbu.

“Naši zakonski zastupnici će u zakonskom roku podnijeti žalbu. Današnje vodstvo ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su u jednom određenom trenutku bili u poziciji da počine ovakva djela i gdje se sada izvlači odgovornost pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca”, kazao je Plenković nakon obilaska tvrtke JGL u Rijeci. Dodao je i da u tom kontekstu, a suprotno tvrdnjama oporbe, nitko iz današnjega vodstva HDZ-a nema veze s bilo kakvim aktivnostima.

“Nema teoretske šanse da uz sve što nosimo, nosimo etiketu Ive Sanadera. No way, Ovo je drugi HDZ”, zaključio je Plenković.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Ivo Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Osim bivšeg premijera koji je dobio osam godina zatvora u slučaju Fimi media kažnjeni su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević. Stranka HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Plenković: Milanovićeva izjava da smo odbili pričati o Hrvatima u BiH je laž

Plenković je lažnom nazvao današnju tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je rekao da Plenović na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) odbija razgovati o problemu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo rekli da, to je važno pitanje, želimo o tome raspravljati, ali želimo raspravljati i o Hrvatima o susjednim zemljama. Ovo što on (Milanović) govori je laž”, poručio je premijer.

Predsjednik vlade se osvrnuo i na to što je Milanović danas predstojnika njegovog ureda Zvonimira Frku-Petešića nazvao “kaluđerom”, a samog Plenkovića “vladikom” te smatra da između Milanovića i saborske zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto postoji postoji sprega koja je “jasna kao dan”.

Za Milanovićeve izjave poput ‘kaluđera’, ‘vladike’, ‘vojne lekarke’, ‘ruganje Tuđmanu’, rekao je da su teze koje su “identične gospođi Krišto”, te da je to Milanovićeva politika diskreditiranja i diskvalificiranja.

“Morate shvatiti filozofiju tih izjava, sve su one konzistentne, namjerne, u dokolici i zlonamjernosti brižno planirane”, poručio je Plenković.

Dotaknuo se i pitanja datuma održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) te je Milanoviću poručio da su mu prema pravilima VNS-a ponuđena tri termina koja su prošla, no on na njih nije odgovorio. “Ponovno smo im ponudili termin u petak. Ako hoće sastanak, neka pet dana prije toga roka, sukladno pravilima funkcioniranja VNS-a odgovore na tu ponudu. Sve ostalo je mućenje vode u javnosti”, poručio mu je premijer.

Plenković je kazao da će sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru, dodajući da tamo neće biti više od šest članova Vlade.

“U Vukovaru ćemo učini sve da se pridržavamo epidemioloških mjera. Bitna su nam dva centralna događaja, blizu vukovarske bolnice, i misa na vukovarskom groblju. Kada je riječ o Koloni, u tom pogledu će se nastojati držati razmak i tada mislim da će sve biti u redu, s obzirom da tamo neće biti otvorenih ugostiteljskih objekata”, izjavio je Plenković.

 

Povratak na Net.hr