banner

TRAŽE VEĆE PLAĆE

PLENKOVIĆ ‘NARIBAO’ NEKOLIKO MINISTARA: Nakon sjednice Vlade pozvao ih na neplaniran sastanak pa ih oštro prekorio

‘Premijer im je jasno dao do znanja da moraju imati odgovornosti prema politici Vlade koja se temelji na proračunskom suficitu, rastu kreditnog rejtinga i smanjenju javnog duga’, kazao je Večernjem listu izvor iz Vlade

Premijer Andrej Plenković jučer je, navodno, kritizirao ministre u svojoj vladi koji su se, kako tvrdi, počeli ponašati poput sindikalista tražeći povećanja plaća u svojim resorima.

Večernji list doznaje iz izvora u Banskim dvorima da je Plenković nakon jučerašnje sjednice Vlade pozvao sve ministre na još jedan sastanak te ih upozorio kako od njih očekuje da se ne ponašaju kao sindikalisti, tražeći isključivo povećanja u svojim resorima, već da djeluju kao dio kolektivnog tijela i budu odgovorni za fiskalnu disciplinu.

ČELNIK SINDIKATA, A PLAĆA VEĆA OD PLENKOVIĆEVE: Šokirat će vas iznos koji mu svakog mjeseca sjeda na račun. A tek njegovoj tajnici…

Kujundžić se ‘povukao’, Divjak ne

“Premijer im je jasno dao do znanja da moraju imati odgovornosti prema politici Vlade koja se temelji na proračunskom suficitu, rastu kreditnog rejtinga i smanjenju javnog duga. Kad bismo sada u cijelosti prihvatili zahtjeve za veće plaće, to bi otvorilo rupu u proračunu i vratilo zemlju na put zaduživanja”, kazao je Večernjem listu izvor iz Vlade.

U Vladi su zadovoljni time što je ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer ‘reterirao’ u odnosu na ranije tvrde zahtjeve za povećanje plaća u svom resoru. On je medicinskim sestrama koje su jučer prosvjedovale na Markovu trgu poručio kako su se plaće u zdravstvu u zadnje tri godine povećale za 18 posto te kako se mora voditi računa o mogućnostima države.

Međutim, na ‘sindikalnoj liniji’ ostala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja i dalje javno podržava sve zahtjeve učiteljskih sindikata imajući pritom punu potporu HNS-a.

MEDICINSKE SESTRE PROSVJEDUJU NA MARKOVU TRGU: Dodatak Kolektivnom ugovoru im donosi samo 50 kuna veću plaću

Ministrica Blaženka Divjak i ministar Milan Kujundžić (Jurica Galoić/PIXSELL)

‘HNS traži kruha preko pogače’

Iz te stranke poručuju kako se ne radi ni o kakvim ucjenama i pritiscima, nego o akcijskom planu koji je stranka usvojila još na proljeće i koji je cijelo vrijeme javno iznosila.

“Prijedlog za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama prihvatila su sva tijela stranke i to je jedan od najviših prioriteta naše politike”, kažu u toj stranci uvjereni kako novca za povećanje učiteljskih plaća ima te kako se radi o otprilike 260 milijuna kuna za iduću godinu.

Krug oko premijera Plenkovića odbija, pak, tvrdnje o nepravdi prema prosvjetarima uz napomenu da se obrazovanju dalo više nego mnogim drugim resorima, kroz ulaganje u reformu i modernizaciju škola. Ističu i kako su sindikatima u obrazovanju u ovom trenutku ponudili maksimalno te smatraju da HNS “traži kruha preko pogače”, piše Večernji list.

‘Sindikalno’ ponašanje nekih ministara kritizirao je i ministar financija Zdravko Marić rekavši kako se pregovori najčešće svode na ucjene.

MINISTAR ŠTROMAR OPTIMISTIČNO: Inzistiramo da prosvjetni radnici imaju veće plaće

Povratak na Net.hr