KOMENTIRAO I SPUTNJIK

PLENKOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA EMA-E: ‘Koristi od cijepljenja veće su od rizika, nastavljamo cijepljenje AstraZenecom’

‘Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika’, rekao je premijer Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Mariju Bistricu, nakon čega je dao i izjavu za medije gdje je komentirao najnovije zaključke EMA-e o AstraZeneci.

Europska agencija za lijekove danas je potvrdila povezanost između cjepiva protiv covida-19 AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, naglasivši da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika zbog mogućih nuspojava. Također, EMA je dodala kako bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo dodati na popis mogućih rijetkih nuspojava.

‘KORISTI ASTRAZENECE SU VEĆE OD RIZIKA’: EMA objavila kako neobični ugrušci mogu biti vrlo rijetka nuspojava, pazite na ove simptome

‘Koristi veće od rizika’

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer. Dodao je da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

Također, premijer Plenković istaknuo je da cijena nema veze s kvalitetom cjepiva. “Cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama”, rekao je.

Dodao je kako je normalno da kad dođe do brzog razvitka cjepiva, dolazi i do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi. “Danas je u 6 sati videokonferencija ministara zdravstva. Vidjet ćemo što će reći”, rekao je komentirajući preporuke pojedinih zemalja koje su obustavile cijepljenje.

O Sputnjiku V

Komentirajući rusko cjepivo Sputnjik V, rekao je da će nastaviti tražiti mogućnosti nabavke dodatnih cjepiva od različitih kompanija, “a što se tiče Sputnjika, spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva”, rekao je premijer Plenković.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr