PREMIJEROVA REAKCIJA

PLENKOVIĆ NAKON 30 SATI PAKLA U DALMACIJI: ‘Požar je bio interesantan, nije bilo nikakve stihije, a sustav je dobro funkcionirao’

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti vezano za požare koji su zahvatili Split i okolicu. Nakon 27 sati borbe s vatrom, Plenković tvrdi – ‘stihije nije bilo’.

UŽIVO! OPASNOST JOŠ NIJE PROŠLA: Ozlijeđeno čak 80 vatrogasaca, premijer iz Splita poručio: ‘Sistem je jako dobro funkcionirao…’

‘Upravo smo završili županijski krizni stožer povodom ovog požara koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak počeo blizu Tugara. Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su svojim naporima branili kuće, pripadnicima IV. gardijske brigade, pripadnicima Torcide, svima koji su se borili za lokaliziranje ovoga požara. On je prema informacijama Dražena Glavine zasad u najvećoj mjeri pod kontrolom.

Zahvaljujući pomoći kanadera i air traktora, požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koji su u protekla tri dana izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trenutačno je angažirano 159 vozila, više od 700 vatrogasaca i pripadnika vojske. Nove vatrogasne jedinice pristigle su iz središnje Hrvatske, jedna solidarnost i kvalitetna organizacija svih vatrogansnih postrojbi na razini Republike Hrvatske funkcionira. Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća izvući određene poruke.

Tridesetak sati nakon početka požara on je prema informacijama koje smo dobili u najvećoj mjeri pod kontrolom’, rekao je Plenković.

‘Ovo je interesantan požar’

‘Mislim da je odrađen sjajan posao, želim zahvaliti i potpredsjedniku Vlade, Damiru Krstičeviću, i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, gradonačelniku Splita na angažmanu koji su uložili. Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti imati na umu da kad radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima i na bolji i učinkovitiji način preveniramo požare i gasimo ih. Hrvatska je mediteranska zemlja i nismo jedini koje pogađaju požari. Desetak kuća i objekata je izgorjelo, uglavnom nenaseljenih. Prikupit će župan sve te informacije i ako dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu.

Ovo je 14. požar koji je planuo u Dalmaciji, zbog vjetra se požari šire brzo. Angažirano je 159 vozila, vatrogasci su dali maksimalan angažman. Nove jedinice su pristile iz središnje Hrvatske i ostalih županija. Vidi se solidarnost i kvalitetna organizacija, vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan jer je došao do samog naselja izvući određene poruke i još unaprijediti sve mehanizme nadležnih službi’, rekao je Plenković te dodatno pohvalio Krstićevića i Božinoviću te župana i gradonačelnika Splita.

‘Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene Stragegije nacionalne sigurnosti imati na umu da kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima i na još bolji način i prevenirati te ugasiti požare’, rekao je Plenković.

‘Sistem je dobro funkcionirao’

‘Ja bih razlučio dojmove, impresije u ovom internetskom vremenu trenutačne komunikacije svih sa svima, ne nužno baratanje potpunim informacijama i činjenicama. Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman. Nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji. Jako je važno da kod gašenja požara unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju, sve nadležne službe reagiraju kvalitetno i dobro’, rekao je Plenković na komentar kako je moguće da su se ‘navijači i orjunaši tako brzo organizirali’.

‘Nije bilo nikakve stihije’, rekao je Plenković te dodao da se građani mogu uključivati, ali da je na stručnim tijelima da se bave ovakvim stvarima.

‘Trenutačno nam ne treba međunarodna pomoć’

Na pitanje zašto se nije ulagalo u vatrogasna vozila, Plenković je kazao kako će se ako bude potrebno izdvojiti novčana sredstva za to.

‘U ovom trenutku ne postoji potreba da tražimo međunarodnu pomoć ili da bismo je primili, tu procjenu moraju donijeti vatrogasci na terenu. Procjena za lokaliziranje ovog požara nije takva u ovom trenutku, prema tome ovo nisu razmjeri požara kakav je bio u Izraelu prije nekoliko mjeseci kada me premijer Izraela zvao i tražio pomoć. Sposobnost komplementarnog djelovanja hrvatskih snaga koje se bore protiv požara je na visokoj razini, nama to sada trenutačno nije potrebno’, kazao je Plenković na pitanje zašto nije tražena međunarodna pomoć.

Povratak na Net.hr