NA SJEDNICI VLADE

PLENKOVIĆ NABROJIO NAJVAŽNIJE DOGAĐAJE TJEDNA, ALI…: Ništa nije rekao o aktualnoj aferi Janaf, Rimac ili Milanoviću

Ni govora o stvarnim aktualnostima

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade kratko podsjetio na, prema njegovu izboru, najvažnije događaje ovog tjedna. Prvo je govorio o jučerašnjem posjetu 3. maju u Rijeci te još jednom pohvalio rad radnika tog brodogradilišta.

“Na institucijama i strankama BiH je da se dogovore o svemu pa i izbornom zakonu – nije dobro da se događaju situacije da članovi jednog konstitutivnog naroda drugome biraju člana Predsjedništva. Nastojat ćemo rješavati sva pitanja, BiH je naša prijateljska zemlja”, prenosi RTL Plenkovićevu izjavu s Vlade.

Plenković je prije sjednice Vlade sudjelovao na prvoj sjednici Stručnog savjeta za obnovu Zagreba za koju je kazao da je bila vrlo dobra, a podsjetio je i da je bio s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem na komemoraciji u Varivodama i istaknuo: “Kazao sam da je to bilo djelo pojedinaca, a ne politika države. Važno je da u politici pomirbe nastavimo na ovaj način voditi računa o događajima iz povijesti”.

Što se tiče sastanka s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem iz BiH, istaknuo je da je na institucijama i strankama BiH da se dogovore o svemu pa i izbornom zakonu: “Nije dobro da se događaju situacije da članovi jednog konstitutivnog naroda drugome biraju člana Predsjedništva. Nastojat ćemo rješavati sva pitanja, BiH je naša prijateljska zemlja”, istaknuo je Plenković.

NOBILO TVRDI DA JE PREMIJER SVE ZNAO; Otkrio i zašto je Milanović toliko ljut, a zgrožen je radom ‘ilegalnih točionica za političku elitu’

Ni riječi o aferi Janaf, Rimac, Milanoviću…

Osim informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije između Hrvatske i SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Inače, među nabrojanim događajima tjedna Plenković se uopće nije osvrnuo na prepirku s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Josipu Rimac ili na aktualnu aferu Janaf.

‘ZAŠTO IH NISU ODMAH UHITILI SVE?’: Otkriven važan detalj koji odgovara na Milanovićevo pitanje, no još važnije pitanje ostaje otvoreno

O obnovi Zagreba

Plenković je ocijenio da je prvi sastanak Stručnog savjeta za obnovu Zagreba bio vrlo dobar, a na njemu su razmijenili mišljenja s brojnim stručnjacima kako doraditi nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u slijedećih 30-ak dana.

“Razmijenili smo mišljenja s brojnim stručnjacima iz akademske zajednice, komora i drugih tijela, kako da u idućim danima doradimo nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u slijedećih 30-ak dana sukladno Zakonu o obnovi koji je usvojen u Saboru”, rekao je Plenković komentirajući jutrošnji sastanak članova Savjeta.

“Vjerujem da ćemo dobiti kvalitetan input svih koji ga mogu i dati”, kazao je premijer na sjednici Vlade.

Osvrt na komemoraciju u Varivodama: ‘To je zločin pojedinaca’

Također se osvrnuo na komemoraciju srpskim civilima u Varivodama, na kojoj je bio zajedno s potpredsjednikom Vlade iz redova SDSS-a Borisom Miloševićem. Rekao je kako je tamo prije 25 godina počinjen težak zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi te ponovio da je to “djelo pojedinaca, a ne politika vlade i države ili prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana“.

“Mislim da je važno da u ukupnoj politici pomirbe i nizu aktivnosti koje smo poduzeli kao Vlada i parlamentarna većina nastavimo na ovaj način voditi računa o događajima iz bliske povijesti i, što je najvažnije, graditi preduvjete kvalitetnog života dostojnog 21. stoljeća upravo u dijelovima Hrvatske koji su bili ratom opustošeni”, istaknuo je.

To znači ulagati u infrastrukturu, vodu, struju, ceste, obnovu, otvaranje radnih mjesta, kaže Plenković dodajući da će se tim putem voditi gledajući upravo na područja gdje žive građani iz redova srpske nacionalne manjine.

Povratak na Net.hr