SJEDNICA VLADE

BEROŠ OBJAVIO NOVOST O CIJEPLJENJU: ‘Radit ćemo to sedam dana u tjednu’; Oglasio se i o platformi CijepiSe

‘Do 30. lipnja trebalo bi nam stići ukupno 3,2 milijuna doza cjepiva, a izgledno je da će stići i više. Cijepljenje je dobro i koristi su veće od rizika’, poručio je premijer Plenković

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj sjednici Vlade, nakon što je izvijestio o aktualnim  brojkama, istaknuo je kako je Ministarstvo zdravstva uputilo zahtjev Ministarstvu obrane i Crvenom križu za uključivanje u proces cijepljenja u trećoj fazi. Naglasio je i da pritisak na bolnički sustav ne jenjava, ali unatoč tome, uspijevamo zbrinuti oboljele.

“U Hrvatsku je zasad pristiglo više od milijun doza cjepiva. Dosad je aplicirano 825.000 doza. Obuhvat cijepljenja veći od prosječnih 16 posto postignut je u dobnim skupinama od 65 i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu, 18 posto, a potom slijedi Sisačko-moslavačka županija. HZJZ je objavio preporuke za sprječavanje širenja zaraze tijekom izbornih skupova. Objavljen je revidirani popis država za koje pri dolasku u Hrvatsku treba primijeniti posebne mjere pri ulasku. Prethodno važećem popisu dodana je Indija”, pojasnio je.

‘Platforma funkcionira’

Potom se osvrnuo na situaciju s cijepljenjem u Hrvatskoj:

“Cjepivo je dostupno, a naručivanje omogućeno kroz nekoliko kanala i to putem prijave liječniku, telefonskim pozivom u HZJZ, pozivom županijskim zavodima i prijavom na platformu cijepise.zdravlje.hr. Pozivam građane da se prijave za cijepljenje, a pozivam i medije da istinitim i cjelovitim informiranjem doprinesu procesu cijepljenja”, kaže Beroš.

“Uspostavljeno je funkcioniranje, prijavljivanje i naručivanje na platformi”, kaže Beroš.

BEROŠ ODGOVORIO NA PROZIVKE ZBOG JAVNE NABAVE: ‘Mislite da sam ja provjeravao što radi koja firma? To nije moj posao!’

Obavezno je cijepljenje sedam dana u tjednu

Ministar je rekao i da je Vlada osigurala dovoljne količine cjepiva te dodao:

“Ključna je i uspostava zapovjednog lanca. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a. To se postiže na temelju novih pravnih odluka kao što je odluka u obaveznom sudjelovanju javnih i privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja. Obavezno je upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu kao i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljenje i zvat će ih se putem pozivnih centara. Formirani su i mobilni timovi. Određuju se i dodatne lokacije za cijepljenje diljem Hrvatske”, rekao je Beroš.

Dodaje i kako će se na svim lokacijama osigurati dovoljne količine raznovrsnih cjepiva. Preduvjet za izdavanje potvrde o cijepljenju je upisivanje u digitalnu platformu.

Plenković je istaknuo kako je ovo priprema za ubrzavanje procesa cijepljenja.

DOBRO PROUČITE OVO: Alkohol, cigarete, lijekovi, hrana… – provjerite što ne biste smjeli konzumirati prije, a što nakon cijepljenja

Detalji plana oporavka: Kome ide novac i u kolikom udjelu

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice izvijestio je o planovima za idućih nekoliko godina.

Vlada će danas usvojiti prijedlog Nacionalnog plana oporavka od 2021. do 2026. Prijedlog će potom biti poslan na usuglašavanje Europskoj komisiji. Riječ je o ključnom dokumentu za razvoj Hrvatske i korištenje 47 milijardi kuna za strukturne reforme i ulaganje. Bude li potrebno tražit će se i zajmovi u iznosu od 27 milijardi kuna. Dokument sadrži opis 77 reformi i 152 ulaganja na koja će ta sredstva biti usmjerena. Na gospodarstvo će ići 54 posto sredstava.

“Javna uprava, pravosuđe i državna imovina obuhvatit će 10 posto plana, obrazovanje i znanost 15 posto, tržište rada i socijalna zaštita 4 posto, zdravstvo 5 posto plana. Na obnovu zgrada trebalo bi ići 12 posto nacionalnog plana”, rekao je premijer.

“Prema našoj procjeni, 66 posto plana se odnosi na oporavak, a 34 posto se odnosi na otpornost. Gospodarski oporavak odnosi se na usmjerivanje u one sektore koji omogućuju brži gospodarski rast”, ističe Plenković.

‘Ohrabruje što nam brojke padaju’

Što se tiče epidemiološke situacije, ohrabruje što su nam brojevi počeli padati.

“Nema opuštanja, trebamo i dalje biti maksimalno odgovorni da smanjimo broj umrlih. Drago mi je da smo započeli cijepljenje turističkih djelatnika. Tijekom prošloga vikenda održali smo konzultacije sa Stožerom. Ministra zdravstva zamolio sam da pripremi novi plan djelovanja kako bismo ubrzali proces cijepljenja. Do 30. lipnja trebalo bi nam stići ukupno 3,2 milijuna doza cjepiva, a izgledno je da će stići i više. U ime cijele Vlade poručujem da je cijepljenje dobro i da su koristi od cijepljenja veće od rizika”, kaže Plenković.

‘Stopa rasta za ovu godinu je 5,2 posto’

O provedbi Programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2022. – 2024., o izvijestio je ministar financija Zdravko Marić:

“Za ovu godinu dokument ima dodatnu napomenu da se obrade gospodarski efekti Nacionalnog plana. Stopa gospodarskog rasta za ovu godinu je 5,2 posto. U odnosu na originalnu projekciju efekti Nacionalnog plana oporavka su veći”, rekao je.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje

Povratak na Net.hr