SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O BROJU NOVOZARAŽENIH: ‘Situacija je zabrinjavajuća’; Mladima poručio: ‘Znam da vam nije lako svih ovih mjeseci, ali…’

Pojačane su mjere sigurnosti na Markovu trgu, one imaju privremeni karakter

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice se obratio ministrima i javnosti vezano za napad na Markovu trgu u kojem je ranjen policajac koji je čuvao zgradu Vlade.

Sjednica Vlade počela je u 11 sati u Banskim dvorima. Predsjednik Vlade prvo se osvrnuo na napad na Markovu trgu te objavio kako postoje elementi terorističkog akta.

“Svjedočili smo pokušaju ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade, pucao je u još dvojicu policajaca i prozore. Osoba koja je odgovorna je nedugo nakon događaja počinila samoubojstvo.

Policija i DORH utvrđuju sve okolnosti, no kao temu trebamo otvoriti motive i razloge za ovaj čin, koji prema informacijama kojima raspolažemo ima i elemente terorističkog akta.”

Ranjeni policajac se oporavlja

“Policajac se oporavlja. Jučer sam s Božinovićem i Milinom bio u posjetu i drago nam je da se osjeća dobro. Ovom prilikom dajem potporu njegovoj obitelji, a bolnici zahvaljujem na reakciji.

Pojačane su mjere sigurnosti na Markovu trgu, one imaju privremeni karakter”, rekao je premijer na početku sjednice.

O situaciji s koronavirusom

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da imamo novi rekordni broj oboljelih od Covida-19, a riječ je o širem trendu koji je prisutan u Europi i svijetu, te je posebnu poruku i apel uputio mladima kako bi se pridržavali mjera i zaštitili svoje bližnje.

“Danas imamo novi rekordni dan oboljelih. Nakon prošlotjednih 542 zaražena, sada imamo čak 748. Riječ je o širem trendu koji je u ovom trenutku prisutan u susjedstvu, Europi i svijetu”, rekao je Plenković u uvodnom obraćaju na sjednici Vlade.

Pandemija se, kao što se na proljeće i pretpostavljalo, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi pa danas broj zaraženih diljem svijeta premašuje 38 milijuna, što je za čak dva milijuna više nego prije tjedan dana.

Taj broj raste dnevno za oko 350.000 ljudi. U Europi je u zadnjih tjedan dana više od 700.000 tisuća ljudi zaraženo, dodao je premijer.

“Broj aktivnih slučajeva porastao je preko 1000 od naše zadnje sjednice Vlade. Trenutačno ih imamo 3210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom”, rekao je.

Stožer je u ponedjeljak obznanio nove mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje i nastojati očuvati gospodarstvo i društveni život, a Plenković je istaknuo da su svjesni kako to nije jednostavno, a možemo ostvariti uspjeh samo ako smo odgovorni, jedinstveni i solidarni, osobito prema onima koji su najslabiji i najugroženiji.

Još jednom je apelirao na pridržavanje mjera – održavanje distance, pranje ruku, nošenje maski. “To su, realno gledajući, vrlo male žrtve za zaštitu zdravlja i radnih mjesta”, rekao je.

Mladima je poručio kako su u Vladi svjesni da pandemija narušava i njihov društveni život, navike i želje, pa zna da im nije lako svih ovih mjeseci.

“Unatoč tome, smatram kako je bitno da upravo mladi poštuju mjere, da na taj način štitite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove. Danas hrabrost nije u kršenju mjera, to svatko može. Danas je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta, svojih aktivnosti da bi se zaštitili drugi”, naglasio je premijer.

Beroš: Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je 233. dana od početak zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen porast koji brine, ali ne iznenađuje te situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu.

“Na 233. dan od početka zaraze zabilježeno je 748 novozaraženih. Prati se određeni porast koji nas brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju kod nas i u okruženju”, kazao je Beroš.

“U proteklom tjednu broj slučajeva na 100.000 stanovnika te udio pozitivnih testova ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan ranije porastao je s 11 na gotovo 15 posto. Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu”, kazao je.

Beroš je ponovio kako su izvor zaraze u posljednje vrijeme bila veća javna i privatna okupljanja te je pozvao na odgovornosti i nesudjelovanje na takvim okupljanjima.

Trenutno je pozitivan 3221 bolesnik, a 441 je hospitaliziran. U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 350 pacijenata, a otpušteno 244. Radi se blagom povećanju hospitaliziranih. Trenutno je 27 bolesnika na respiratoru, dva više nego jučer, 192 pozitivna su u zdravstvenom sustavu, a 907 u samoizolaciji.

Beroš je rekao kako je uvođenjem eUputnice od bolnica zatraženo da daju točne termine za odlazak na specijalističke preglede, a pacijenti više neće morati ići svom liječniku po uputnicu što je od velike važnosti u vrijeme epidemijie.

Kazao je i kako većina zavoda za javno zdravstvo neće zbog opterećenosti moći organizirati cijepljenje protiv gripe te će cijepljenje svojih pacijenata morati obaviti obiteljski liječnici.

Beroš je rekao kako u zdravstvenom sustavu ima dovoljan broj educiranih liječnika i medicinskih sestara za zbrinjavanje bolesnika s Covidom-19 te da se kontinuirano radi edukacija za rad u intenzivnim jedinicama.

Kad je riječ o manjku epidemiologa, tamo gdje ih nedostaje, moguća su dodatna zapošljavanja i preraspodjele djelatnika, a u rad se mogu uključiti druge zdravstvene profesije i nezdravstveni kadar.

Prije sjednice Vlade Beroš je ocijenio kako nije najoptimalnije da oboljeli od koronavirusa sami obavještavaju svoje kontakte, o čemu postoji prijedlog. Kazao je kako se to u javnosti pojavilo kao ideja, no to nije definitivan stav struke.

Ovlaštenje Berošu za potpisivanje narudžbe za cjepivo protiv Covida-19

Vlada je ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva u skladu sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepiva protiv Covida-19 u Europskoj uniji (EU).

Na temelju sporazuma Europska komisija (EK) je u ime država članica sudionica u nabavi cjepiva protiv koronavirusa ovlaštena sklopiti sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima radi nabave cjepiva za suzbijanje pandemije na razini EU-a.

Sukladno sporazumu Europska komisija je dostavila Ministarstvu zdravstva prijedlog Nacrta sporazuma o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti Covid-19 u EU-u, objasnio je Beroš.

Sporazum je EK u ime država članica sudionica potpisao 27. kolovoza s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca AB.

“Iz sporazuma o prethodnoj kupnji proizlazi obveza za državu članicu sudionicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveza iz sporazuma”, rekao je ministar zdravstva.

EK je dogovorio osnovu za ugovorni okvir za kupnju 300 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, s mogućnošću kupnje još 100 milijuna doza cjepiva, kao i mogućnošću nabave dodatnih doza, kaže Beroš.

Novac za to osigurava se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a za njegovu provedbu zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Izmjenama zakona reguliranje zanimanja dentalnog higijeničara

Izmjenama Zakona o dentalnoj medicini, koje je sa sjednice u srijedu poslala u saborsku proceduru, Vlada regulira zanimanje dentalnog higijeničara na tržištu rada, prije svega u zdravstvenom turizmu.

“Prisutnost dentalnih higijeničara na tržištu rada pridonijet će proširenju usluga i dati dodatnu kvalitetu u zdravstvenom turizmu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uvjeti za rad dentalnih higijeničara trenutno nisu uređeni niti jednim propisom, a izmjenama zakona propisuje se rad dentalnih higijeničara kao izvantimskih zdravstvenih suradnika koji neće biti ugovorni subjekt Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), pa time neće biti ni fiskalnog učinka na financijski plan HZZO-a.

Izmjenama zakona propisuje se i dozvola za rad dentalnog higijeničara, kao i uvjeti za njezino davanje.

Važećim Zakonom o dentalnoj medicini u pružanju dentalne skrbi pacijenata sudjeluju doktori dentalne medicine, dentalni tehničari i dentalni asistenti, koji su ujedeno članovi Hrvatske komore dentalne medicine, a izmjenama se regulira i članstvo dentalnih higijeničara, naveo je ministar.

Djelatnost dentalnih higijeničara obuhvaća pripremu pacijenta za pregled kod doktora dentalne medicine, upoznavanje pacijenta s preventivom oralnog zdravlja (način čišćenja zubi, uporaba zubnog konca, dentalnih četkica itd.), čišćenje mekih i tvrdih naslaga, izbjeljivanje zubi te sve ostale pomoćne radnje i poslove prema uputama i nalogu doktora dentalne medicine.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice:

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2. Nacrt konačnog prijedloga zakona o upućivanju radnika u Republiku Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni (EU)

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dentalnoj medicini

4. Prijedlog zaključka u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti COVID-19 u Europskoj uniji

5. Prijedlog odluke o utvrđivanju akata strateškog planiranja povezanih s uvjetima koji omogućavaju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine, rokova donošenja i tijela zaduženih za njihovu izradu

6. a) Prijedlog odluke o određivanju nacionalnog koordinacijskog tijela i nacionalnog koordinatora za Inicijativu triju mora
b) Prijedlog odluke o ulaganju Republike Hrvatske u Investicijski fond Inicijative triju mora

7. Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica na području Međimurske županije

8. Prijedlog odluke o osnivanju, sjedištu i području na kojima djeluju područni carinski uredi, carinski uredi i granični carinski uredi Ministarstva financija, Carinske uprave

9. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga

10. a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Kraljevici za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb
b) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Jasenice za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

11. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

11.1. Prijedlog zakona o zabrani glifosata (predlagatelj: Miro Bulj, zastupnik u
Hrvatskome saboru)
11.2. Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za razdoblje od 1.
siječnja do 31. prosinca 2019. godine
11.3. Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2019. godinu

11.4. Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske
s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu
11.5. Izvješće o radu (poslovanju) Hrvatske radiotelevizije za 2019. godinu
11.6. Izvješće o radu Upravnog vijeća HINE za 2019. godinu

12. Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2019. godinu, s financijskim pokazateljima.

Dnevni red zatvorenog dijela sjednice

1. Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 19. i 20. listopada 2020.

2. Prijedlozi odgovora Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije:

a) broj 2020/0331, u vezi s osiguranjem i reosiguranjem
b) broj 2020/0332, u vezi s osposobljavanjem vozača i vozačkim dozvolama

3. Prijedlog pisanog očitovanja Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije broj C-242/20

4. a) Prijedlog odluke o prihvaćanju Godišnjeg obračuna strateških robnih zaliha za 2019. godinu i utvrđivanju Izvješća o upravljanju za 2019. godinu
b) Prijedlog odluke o knjiženju otpisa roba, te rashodovanju osnovnih sredstava i sitnog inventara Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Ravnateljstva za robne zalihe, po godišnjem popisu na dan 31. prosinca 2019. godine

5. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće

6. a) Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020.
b) Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020.

7. Kadrovska pitanja

8. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Povratak na Net.hr