POTVRDIO DA ĆE U VLADI BITI ŽENA

PLENKOVIĆ DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: ‘To je velika čast, odgovornost i obveza’

S današnjim danom počinje teći ustavni rok u kojem Andrej Plenković mora dobiti parlamentarnu podršku svojoj Vladi, nakon što mu je predsjednica povjerila mandat za njeno sastavljanje. S obzirom na to da je Plenković predočio 91 potpis, parlamentarna podrška mu ne bi trebala biti problem.

13:05 – Nakon dolaska u sjedište HDZ-a Andrej Plenković nije bio previše razgovorljiv. Nije, kaže, htio spekulirati o imenima u Vladi, i kazao je kako će sve biti poznato kad se donesu konačne odluke. Postavljeno mu je i pitanje vezano uz MOL, na što je samo kratko odgovorio kako će uvijek štititi hrvatske interese u Ini.

Danas će se u središnjici HDZ-a organizirati sastanci stranačkih tijela.

12:38 – Nakon što je šef HDZ-a, Andrej Plenković, predao prikupljene potpise predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović dvojac se obratio javnosti iz svečanog salona na Pantovčaku. Predsjednica je potvrdila da joj je predočen 91 potpis te je sukladno svojim ustavnim ovlastima Plenkoviću dala mandat za sastav Vlade.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je kako je s Plenkovićem obavila razgovor nakon što joj je donio 91 potpis, čime je dokazao da uživa povjerenje većine izabranih saborskih zastupnika, te mu je uručila mandat za sastav nove 14. hrvatske Vlade. Čestitala mu je na potpori te poželjela da buduća Vlada bude stabilna i djelotvorna jer građani očekuju da što prije preuzme odgovornost.

Most, manjine, Reformisti, HSS i Bandić Milan 365

‘Sukladno najavama, danas sam predsjednici imao čast uručiti 91 potpis novoizabranih zastupnika u Saboru čime smo pokazali da smo u dogovoru s našim partnerima, Mostom, a i manjinama, zastupnicima HSS-a te onima koji će sjediti u u klubu zastupnika Reformista i stranke Bandić Milan 365 došli do 91 potpisa’, rekao je Plenković.

‘Današnji mandat predstavlja veliku čast, odgovornost i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove hrvatske Vlade’, dodao je šef HDZ te govorio o prioritetima nove Vlade u koje je ubrojio izradu novog proračuna i cjelovitu poreznu reformu.

‘Bit će žena u Vladi’

Naglasak je stavio i na budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, konkurentnost, demografsku obnovu, natalitet, funkcioniranje pravne države i političku stabilnost.

‘Inzistirao sam da svih osam zastupnika manjina podrži Vladu, to je zalog kvalitete zaštite manjina i prava Hrvata u susjednim zemljama’, dodao je.

Šef HDZ-a iskoristio je priliku i da javno kaže kako će, suprotno nekim nagađanjima, u njegovoj Vladi biti žena.


12:00 – Točno u podne šef HDZ-a stigao je u Ured predsjednice gdje će joj predočiti potpise. Očekuje se da njihov sastanak traje 30-ak minuta, nakon čega bi se predsjednica trebala obratiti javnosti.


Andrej Plenković danas ima zadatak s prikupljenim potpisima otići na Pantovčak gdje bi mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović trebala dati mandat za sastav Vlade. Nakon dobivenog mandata šef HDZ-a, tada već mandatar Vlade, ima rok od 30 dana za predstavljanje svoje Vlade i njena program u Hrvatskom saboru te da zatraži glasovanje o povjerenju.

PLENKOVIĆ IPAK SASTAVLJA MJEŠOVITI TIM: ‘To ne bih bio ja kada ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi’

Ustavni rok od 30 dana počinje teći danas, a u slučaju da u tom roku ne uspije dobiti većinsku parlamentarnu podršku, postoji opcija da mu predsjednica taj rok produlji za još 30 dana.

I više od potrebnog

Ipak, prema nekim kalkulacijama, Andrej Plenković ima mnogo više od potrebnog broja potpisa, njih minimalno 90-91, što bi mu trebalo jamčiti da će parlamentarnu podršku dobiti u zadanom roku.

Ranije danas šef HDZ-a dobio je i podršku 14 zastupnika Mosta.

NI HASANBEGOVIĆ JOŠ UVIJEK NIJE OTPISAN: Plenković danas počinje razgovore s budućim ministrima, sigurna su tri imena

Povratak na Net.hr