ŽELIO POJASNITI AKTUALNOSTI

PLENKOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESICI: ‘Danas je riješen samo prvi dio problema s HOS-ovom pločom. Meni osobno je ZDS neprihvatljiv’

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je, kako je rekao, pojasnio nekoliko aktualnih tema među kojima i premještanje HOS-ove spomen-ploče iz Jasenovca u Novsku.

“Da izbjegnemo šumove  u kanalima, Vlada će predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima, čime je odgođena primjena zakona o porezu na nekretnine”, rekao je na početku Plenković te potvrdio još jednom odgodu primjene Zakona o porezima na nekretnine zbog neadekvatnog načina komuniciranja Zakona prema javnosti.

“Što se tiče događaja koji ste danas vidjeli u Jasenovcu. Najavio sam da ću riješiti ovo pitanje, spornu ploču u Jasenovcu za 11 pripadnika HOS-a. Zaključili smo da je pozdrav ‘Za dom spremni’ neprihvatljiv u Jasenovcu, ali smo problem riješili na način kako to želimo inače rješavati – dijalogom s udrugom koja je postavila ploču. Ploča je premještena iz Jasenovca u Novsku, čime smo riješili prvu fazu. Druga ključna i važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola totalitarnih režima”, rekao je Plenković.

‘NISMO SAMI SA SOBOM RIJEŠILI TKO JE DOBIO DRUGI SVJETSKI RAT’: Pljušte prve reakcije nakon uklanjanja ploče iz Jasenovca

SKINUTA PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: ‘Za dom spremni ostaje, ploče nam skidaju oni koji su pobili hrvatske sinove – to su četnici’

Vijeće će riješiti problem?

Podsjetio je potom kako je oformljeno Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje će intenzivirati svoj rad jer ”to pitanje do sada nije riješeno na pravi način”.

”Radit će na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje koje će Vlada nakon toga preporučiti Saboru. Njime ćemo riješiti pitanje pozdrava ‘Za dom spremni’, ali i ostalih spornih simbola”, rekao je predsjednik Vlade.

Na jedno od novinarskih pitanja koje se odnosilo na rješenje koje je Udruga HOS-a grada Zagreba jučer primila, premijer je kazao da je ‘apsolutno netočno da je nešto legalizirano’.

‘Nikakva se legalizacija nije dogodila jer je već otprije registrirano. Radi se o pukom tehničkom pitanju. Nema mjesta nikakvom trijumfalizmu kakav se dao nazrijeti u izjavama HOS-a. Nema nikakvog rješenja, nikakve legalizacije, nikakvog akta koji bi bio konstitutivan za nešto novo’, rekao je.

ŠTROMAR ZABEZEKNUT NA PRESICI: ‘Nisam znao da je premijer odobrio ‘Za dom spremni’, HNS-u je to neprihvatljivo’

“Imam dojam da se poruke ne razumiju i ne prepoznaju. Da ne osjećam da zbog ZDS-a nemamo problem, ne bih osnovao Vijeće. To treba maknuti iz zloporabe i zato očekujem od cijenjenih ljudi vrlo jasne i staložene preporuke. Cilj je imati osjetljivost prema žrtvama. Svojima, ali i žrtvama drugih”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se Plenković i na akcijski plan obrazovanja.

“Zahvaljujem Dijani Vican i članovima Povjerenstva koji su izradili prijedlog Akcijskog plana. Donesen je konsenzualno, uz neke izmjene. To je dokument iza kojega mogu stati svi članovi PSP-a. Sljedeće školske godine krećemo s pilot-projektima”, rekao je.

 

 

Povratak na Net.hr