'NE PLAŠE NAS, ALI...' / Plenković komentirao postavljanje bombi u Rijeci i podsjetio na jedan sličan događaj: 'Prijetnje su stalne'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije

28.5.2023.
15:05
Davorin Visnjic/Pixsell
Play logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je realno da oporba kritizira Vladinu poreznu reformu, no Vlada je pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.

"Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj", rekao je Plenković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država će, kazao je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.

Image
NAPOKON IZA REŠETAKA /

Uhićeni bombaši iz Rijeke! Hrvat i Nijemac osumnjičeni da stoje iza više eksplozija kod trgovačkih cenatar

Image
NAPOKON IZA REŠETAKA /

Uhićeni bombaši iz Rijeke! Hrvat i Nijemac osumnjičeni da stoje iza više eksplozija kod trgovačkih cenatar

Suficit države temeljen na višku prihoda jedinica lokalne samouprave

"Što se tiče jedinica lokalne samouprave - ako je jedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između jedinica lokalne samouprave i vlade to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije", ustvrdio je.

Ponovio je kako su prihodi lokane samouprave u mandatu njegove Vlade narasli za milijardu eura a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021/2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0,4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave. "Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi", ocijenio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je Vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire.

O eksplozivnim napravama u Rijeci

Upitan za slučaj uhićenja osoba koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije, dodavši da su prijetnje sigurnosti stalne i ne treba ih podcjenjivati, a na njima rade policija i službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje", rekao je Plenković, podsjetivši na teroristički napad na Banske dvore vatrenim oružjem.

"U takvim okolnostima podcjenjivati prijetnje djeluje neozbiljno i smiješno. Mi ne pretjerujemo u vezi njih, ne smetaju nam u dnevnom radu, ne plaše nas, dapače, radimo posao normalno ali važno je da osvijestimo da i to postoji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo