PROBLEM S RASPOREDOM

PLENKOVIĆ KOMENTIRAO PITANJE OKO VJERONAUKA U ŠKOLAMA: ‘Vjerujem da svaka škola donosi dobra rješenja za učenike’

‘Što se tiče organizacije satnice pojedinih predmeta, ja vjerujem da svaka škola o tome vodi računa i da tu donose pragmatična i za učenike dobra rješenja’

Premijer Andrej Plenković kazao je danas da ne razumije izjavu pravobraniteljice za djecu kojoj je neprihvatljivo da se vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju izvan vjeronauka, te dodao da bi bilo neobično da u zemlji s toliko katolika, nigdje ne bude ničega.

“Što se tiče sadržaja u predstavama, mislim da živimo u slobodnoj zemlji i da bi bilo zaista neobično da u zemlji gdje imamo toliko vjernika, toliko katolika da sada najedanput nigdje ne bude ničega”, kazao je Plenković medijima prilikom posjeta Mostaru.

Kazao je da ne razumije izjavu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat-Dragičević koja se o vjerskim sadržajima izvan nastave vjeronauka u školama osvrnula u inervjuu za Hinu. Rekla je da njezin ured “uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi” te dodala da to smatraju neprihvatljivim.

Plenković je ustvrdio da ne vidi što bi se time postiglo i da je, dapače, to naša tradicija, praksa i identitet. “Ja zaista tu ne vidim kako bi moglo biti da i takvih sadržaja nema u predstavama. Ne razumijem tu izjavu”, poručio je Plenković.

‘VJERONAUK TREBA BITI NA POČETKU ILI NA KRAJU NASTAVE’; Pravobraniteljica za djecu ima i poruku za roditelje koji se protive maskama u školi

KRŠENJE PRAVA DJECE? ‘Pod izlikom mjera prisilnom se nameće vjeronauk, ovo je doseglo neviđene razmjere’

Pokrenuta peticija

Pravobraniteljica za djecu osvrnula se i na probleme s organizacijom nastave vjeronauka u školama pod mjerama zaštite od koronavirusa koje ne preporučuju miješanje razreda, pa neka djeca koja ne pohađaju vjeronauk, ipak prisustvuju nastavi vjeronauka, ali u njoj ne sudjeluju.

“Smatramo da se nastava vjeronauka, kao i svakog drugog izbornog predmeta, treba organizirati na početku ili kraju nastave, a predlažemo i uvođenje alternativnog izbornog predmeta za djecu koja ne pohađaju vjeronauk, po uzoru na etiku u srednjoj školi”, kazala je pravobraniteljica.

Na to je Plenković poručio da, što se tiče organizacije satnice školskih predmeta, vjeruje da svaka škola vodi računa i da donose pragmatična i za učenika dobra rješenja.

Podsjetimo, roditelji su pokrenuli peticiju da se nastava vjeronauka stavi prvi ili zadnji sat, kako bi učenici koji ne slušaju vjeronauk mogli kasnije doći u školu ili iz nje otići ranije.

ŠKOLSKI VJERONAUK JE ZAKAZAO? Tinejdžeri ga pohađaju jer ‘moraju’, a oni sami podržavaju pobačaj, gej brakove, seks prije braka…

Povratak na Net.hr