ŽESTOKO NAPAO SDP / Plenković o presudi HDZ-u: 'Nema ostavke, prijevremenih izbora ili isprike'; Komentirao je i fiksiranje cijene nafte

Na pitanje bi li naftni biznis mogao smanjiti marže koje sežu i preko dvije kune rekao je da na ovaj način i hoće

14.10.2021.
21:26
Slavko Midzor/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada je danas donijela odluku kojom se ograničava cijena goriva pa će tako cijena benzina biti ograničena na 11.10 kuna, a dizela na 11 kuna.

"Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak i nepredvidivost cijene goriva na svjetskom tržištu, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva", kazao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade.

Odluka na mjesec dana

Zakonski je maksimalno moguće posegnuti za Uredbom na 90 dana, no Vlada se odlučila na 30 dana. Plenković je za HRT rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo se zadnjih nekoliko tjedana.

"Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi, a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo. Odluku smo donijeli na mjesec dana kako bismo dali stabilnost očekivanja naših građana i gospodarstvenika u razdoblju pred nama", rekao je Plenković.

Logično je da cijena ide gore

"Što se tiče cijena nafte da globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje, a manju ponudu logično je da cijena ide gore", objasnio je premijer.

Na pitanje bi li naftni biznis mogao smanjiti marže koje sežu i preko dvije kune rekao je da na ovaj način i hoće.

"U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su mi najbitniji gospodarstvenici i građani", kazao je premijer.

O presudi za Fimi mediju

Komentirao je i zazivanje isprike, ostavke ili čak prijevremenih izbora zbog presude u slučaju Fimi media.

"Nema ostavke, prijevremenih izbora nema, isprike nema. I sad ću argumentirati zašto. HDZ se u ovoj priči kao pravna osoba našao odgovoran po presudi Županijskog suda i sada potvrđeno od Vrhovnog suda zbog zlouporabe položaja službene osobe, dakle pojedinca. To je bio tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader. Današnji HDZ, HDZ koji ja vodim, a ja ga vodim kao predsjednik HDZ-a već više od 5 godina, i dva puta pobijedio na parlamentarnim izborima, dva puta dobio povjerenje građana, ja sam osobno dva puta izabran za predsjednika HDZ-a u demokratskoj proceduri.

Moj protukandidat prije godinu i pol dana nije izbačen kroz prozor iz HDZ-a kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Zašto to govorim? Jer nam dociraju oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP. To je nezabilježeno da netko izbaci 18 zastupnika iz vlastitog kluba i kaže im doviđenja, a izbori su bili praktički jučer", rekao je Plenković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali