NEMA ZA SVE MJESTA

PLENKOVIĆ SLAŽE VLADU: Vidljivi su tek njeni obrisi, no otkrio je tko će biti šef kabineta

Andrej Planković u Vladi će imati više od jedne ministrice, no još uvijek ne otkriva njihova imena. Dok vodi pregovore oko ministarskih mjesta, javnosti tek razotkriva da će njegov ured voditi Davor Božinović.

Božinovića su mediji proteklih dana spominjali kao mogućeg potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost, ali i ministra unutarnjih poslova, no novi mandatar za hrvatskog premijera Andrej Plenković gostujući u emisiji RTL Danas otkrio je da će šef njegovog kabineta biti Davor Božinović. Nije želio previše govoriti o kadroviranju. Plenković je tek kazao kako je Zdravko Marić tek jedan od kandidata za ministra financija, da će s Ivanom Maletić tek razgovarati i da je za nju i povratak u Bruxelles i dalje otvorena opcija, te da će u Vladi zasigurno biti više od jedne žene.

“Ivana Maletić je prije svega sjajan stručnjak ekonomist, političarka, potpredsjednica stranke i dala je veliki doprinos ovoj izbornoj pobjedi. Obavit ćemo razgovore, i jedno i drugo je moguće. Zadržao bih još jednu rezervu’, rekao je Plenković.

‘Ne mogu svi biti zadovoljni’

‘Nemoguće je zadovoljiti apetite svih. Uvijek je na mandataru i na mogućem političkom dogovoru da pronađemo najbolja rješenja za budućnost i na toj ću crti obaviti razgovore s nizom kolega idućih dana’, rekao je Plenković.

‘U ovom trenutku bih sve te kadrovske teme ostavio, da mi date koji dan da obavim razgovore’, dodao je. Naglasio je kako razgovore s potencijalnim ministrima svjesno i namjerno nije želio voditi prije nego što je od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio mandat za sastavljanje Vlade.

‘Mislim da bi to unijelo nervozu, a to nije bilo potrebno. Ono što je bilo potrebno je sastaviti parlamentarnu većinu i skupiti potpise 91 zastupnika’, kazao je.

Na pitanje hoće li biti nezadovoljnika u HDZ-u, Plenković je kazao kako su mjesta limitirana, a da je kadrova puno i da neće moći svi ispuniti svoje želje. Osvrćući se na napise vezane uz njegov navodno loš odnos s Milijanom Brkićem, Plenković je kazao kako nisu istiniti te da on i Brkić dobro surađuju.

Kolega Brkić i ja smo u odličnim odnosima, on je legitimno izabrani zamjenik predsjednika stranke i dnevno komuniciramo. Otklanjam sve spekulacije koje se ovih dana mogu pročitati da smo u nekakvim zategnutim odnosima

BOLAN PAD JEDNOG OD DOSAD NAJMOĆNIJIH HDZ-ovaca: Plenković ga izbacio iz kadrovske križaljke

Poštivanje dogovora s Mostom

Govoreći o vremenu sastavljanja Vlade kazao je kako je Sabor sazvan za petak, te da očekuje da povjerenje Vladi bude izglasano u ponedjeljak. Kad je riječ o mostovim jamstvima, kazao je kako moraju zadovoljiti i proceduru i zahtjeve Mosta te da je on z ato da se dogovor ispoštuje.

Govoreći o prvim potezima Vlade kazao je kako će raditi na poreznoj reformi, generatoru gospodraskog rasta i rasta radnih mjesta, stabilnosti javnih financija te na obrazovanoj reformi.

Ponovio je kako je za nastavak arbitraže s MOL-om.

“O tome sam bio sasvim decidiran još i uoči početka izborne kampanje, zauzeo sam se za nastavak arbitraže, za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u našoj strateškoj naftnoj kompaniji, pa i oko ove teme koju smo vidjeli tijekom vikenda. Međudioničarski ugovor bio je sasvim jasan – modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku”, kazao je Plenković i dodao kako će se detaljno upoznati sa stanjem u INA-i i voditi računa da se u toj kompaniji maksimalno zaštiti interes Hrvatske.

Povratak na Net.hr