BITKA ZA FOTELJE

‘PLENKOVIĆ IMA POPIS KANDIDATA I TVRD JE’: Neki HDZ-ovci nakon razgovora sa šefom otišli tužna lica

Konstituirajuća sjednica sabora prošla je dosta mirno, a jedini koji je malo odskakao od ostalih bio je Ivan Pernar koji je glasao protiv izbora Petrova za šefa Sabora, prenosi Jutarnji list.

Šef HDZ-a Andrej Plenković stigao je u Sabor u podne na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a, čiji će predsjednik biti Branko Bačić.

Neslužbeno iz HDZ-a komentiraju da u stranci nikad nisu svjedočili takvom interesu za ministarske pozicije, a ni takvim osobnim ambicijama pojedinaca.

“Prije, kad bi se birali ministri, većina je šutjela i čekala, a ovi sada se nameću, guraju, traže sastanke, šalju poruke… Neviđeno”, kaže neimenovani izvor.

PLENKOVIĆ: ‘Izbor ministara bit će samo moj! Tepeš u EU parlamentu? Nije na meni da odlučim je li to primjereno’

Ništa se još ne zna

Ivan Pernar jedini je glasao protiv Bože Petrova kao predsjednika SaboraFoto: Jurica Galoic/PIXSELL

U HDZ-u još nitko nije siguran tko će sve ući u buduću Vladu. Neslužbeno se doznaje kako je predsjednik stranke već razgovarao s većinom ministara iz Vlade Tihomira Oreškovića, ali tko bi od njih mogao zadržati poziciju, još se drži u strogoj tajnosti.

“Da, razgovarao je s većinom, neki su izašli s tužnim licima. Plenković ima popis, ali nitko još ne zna sva imena. Tvrd je, informacije slabo cure”, tvrdi izvor iz HDZ-a.

Članovi te stranke izbjegavali su pitanja o sastavu buduće Vlade.

Nezadovoljni Hasanbegović i Brkić?

Dva HDZ-ova ministra iz tehničke Vlade za koje u stranci tvrde kako možda najviše žale zbog odlaska iz Banskih dvora su Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović. Njih dvojica jučer u Saboru nisu željeli ozbiljno komentirati svoje sastanke sa šefom HDZ-a.

“Kako vi znate da sam bio na razgovoru s Plenkovićem?” odgovorio je Hasanbegović na pitanje što je dogovorio sa šefom HDZ-a. Bilo je to prije početka saborske sjednice na koju je došao u društvu kolegice Brune Esih.

Navodno ni Milijan Brkić nije zadovoljan pozicijom potpredsjednika Sabora koju je dobio u posljednjem trenutku.

“HDZ je premali za njih troje: Plenkovića, Hasanbegovića i Brkića. Sljedeći tjedan riješit će jednog, a u roku od šest mjeseci drugog. Sve će biti jasno kad se krene uviditi red u zagrebački HDZ”, tvrdi izvor navodno blizak Plenkoviću na kojeg desnica stalno pokušava vršiti pritiske.

Počelo je Glasnovićevim napuštanjem HDZ-a, nastavilo se s Hasanbegovićem, no kulminiralo je ovih dana napadima na potencijalnu ministricu kulture Ninu Obuljen.

Navodno je Plenković odbio prihvatiti Glasnovićevu potporu kad je prikupljao potpise za mandatara.

NEOČEKIVAN IZBOR: Odlukom da Brkić bude potpredsjednik Sabora Plenković skresao krila Hasanbegoviću

Tehnički ministar Hasanbegović navodno se već sastao s mandatarom PlenkovićemFoto: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru mirnije nego prošle godine

Većina je saborskih zastupnika zadovoljna što je sve jučer išlo po protokolu.

“Napokon je mirno”, rekao je jedan zastupnik, te dodao, “Za razliku od prošle godine, ovo je bonaca.”

Čak ni mostovci nisu ništa kritizirali.

“Mi smo prije svega izabrani da služimo narodu i svatko bi trebao odgovorno obavljati tu dužnost. Predložit ću donošenje kodeksa ponašanja u Saboru, to bi trebao biti naš cilj”, poručio je sa saborske govornice Petrov nakon što je postao šef Sabora i dodao da će na vrijeme prijedloge stavljati na dnevni red.

Dosadašnji premijer Tihomir Orešković mirno je dočekao kraj svog mandata, a na odlasku nakon sjednice na pitanje je li mu žao što odlazi, odgovorio je, “Ne, ne… ne žalim, takav je proces.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr