VAŽAN ISKORAK

PLENKOVIĆ IDE NA JOŠ JEDNO MJESTO UBOJSTVA SRBA NAKON ‘OLUJE’: Za taj strašan zločin nad devetero civila nikad nitko nije odgovarao

Već je ranije najavljeno kako će Medved zajedno s Milanovićem otići na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su također ubijeni civili, a premijer će ići i na obilježavanje stradanja civila u Varivodama u rujnu.

Dan nakon poruka iz Knina okrenutih poštovanju i budućnosti, u Uzdolju je održana komemoracija za civline žrtve operaciji Oluja. U organizaciji Vijeća srpske manjine općine Biskupija, odala se počast ubijenih osmero srpskih civila za što nitko nije odgovarao.

“Okupljat ćemo se i ubuduće da bismo čuli osudu ovog zločina. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo poštujući stradanje, kroz koje su prošli naši sugrađani Hrvati i naši sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira”, poručio je Milorad Pupovac, donosi RTL

GOTOVINA U KNINU: ‘Svi moraju uživati slobodu’, PLENKOVIĆ: ‘Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala’, MILANOVIĆ: ‘Pozdravljam ovo’

“Mislimo da je nužno je da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Nužno je i da se prestane prešućivali i ismijavati tuđe stradanje, te da se takvo držanje zamijeni poštovanjem stradanja jednih i drugih”, rekla je Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Već je ranije najavljeno kako će Medved zajedno s predsjednikom Milanovićem na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su također ubijeni civili, Srbi. I gdje sela praktički više nema, a kako doznaje RTL, premijer će ići i na obilježavanje stradanja civila u Varivodama u rujnu.

Zločin za koji nitko nije odgovarao

U Varivodama su pripadnici Hrvatske vojske (HV) i hrvatske policije 28.9. 1995. ubili devetoro srpskih civila. Postupak je vođen protiv četvorice optuženih pripadnika HV-a. Na teret im je stavljeno ubojstvo iz koristoljublja, dakle pljačke na oslobođenim područjima, ali su svi u svibnju 1999. oslobođeni.

Tu je presudu Vrhovni sud RH ukinuo, pa je suđenje ponovljeno. Na kraju je, u veljači 2002. proces pravomoćno obustavljen. Nitko nije proglašen krivim.

I ministar branitelja najavljuje iduće korake Vlade.

“Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini poglavito i gdje su masovne grobnice”, rekao je Tomo Medved.

Povratak na Net.hr