banner

U BANSKIM DVORIMA

SASTALI SE PLENKOVIĆ I ČOVIĆ: ‘Put prema EU i NATO-u je budućnost BiH, to je nužno za stabilnost’

Plenković je poručio je da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića i na sastanku je podržano stajalište da su EU i NATO budućnost BiH.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj gospodarskoj suradnji između dvije zemlje, priopćeno je u petak iz Vlade. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čović naglasio je snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine Bosne i Hercegovine na primjerima i pokazali, navodi se u priopćenju.

DODIK ODBIO POZIV U NATO I IZAZVAO BIJES KOLEGA: ‘Ovo ne vodi stabilnosti i sigurnosti BIH’

‘Hrvatska Vlada snažno se zalaže za ulazak BiH u NATO’

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim razinama uz dogovor i kompromis u pronalasku zajedničkog stava pri provedbi potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Predsjednik Vlade Plenković i ovom prilikom istaknuo je snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podupiru put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir te gospodarski i razvojni napredak Bosne i Hercegovine.

Poručio je da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu. Dodao je da je u BiH pri izradi zajedničkih politika važno poštivanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda.

RUSIJA SE NE SLAŽE S PRISTUPANJEM BIH U NATO: ‘Postoji manija da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće’

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: ‘Dodik sad kaže da on neće u NATO. Ne mogu ja ovisiti o njegovim dnevnim političkim stajalištima’

Povratak na Net.hr