PLENKOVIĆ DONIO ODLUKU: / 'HDZ na izbore izlazi samostalno! Domoljubna koalicija više ne postoji'

Novi šef HDZ-a Andrej Plenković na današnjoj je presici objavio kako će program stranke za predstojeće izbore predstaviti idući tjedan te najavio da će na izbore izaći samostalno.

25.7.2016.
16:29
prtscr N1
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"HDZ izlazi samostalno na izbore, a po pojedinim izbornim jedinicama surađivat će s dosadašnjim ili novim partnerima", kazao je Plenković.

"Sredinom tjedna ćemo partnerima prezentirati stavove tijela stranke, ali oni se već naziru. Dogovorit ćemo se o programskoj suradnji. Što se tiče HSP AS oni su jedini inzistirali na suradnji na nacionalnoj razini, ali odluka je bila drugačija. Razgovaramo s HRID-i i nekim drugim strankama", rekao je i dodao: "Odlučili smo se na ovo jer je HDZ stožerna i najjača stranka, i ja želim da se to vidi na izborima. Želimo ostvariti sinergiju gdje je moguća, ali da je liderstvo HDZ-a jasno".

Program će, najavio je, prezentirati idućeg tjedna, nakon što prođe nekoliko revizija, a za Domoljubnu koaliciju je istaknuo da više ne postoji. "Onakva kakvu ste poznavali ne postoji, ali to je zato jer je jedna od ključnih članica, a to je HSS, donijela odluku da iz nje izađe. Ne nužno radi HDZ-a", kazao je.

Glavna tijela HDZ-a odlučila su o tome s kim će i kako stranka surađivati na parlamentarnim izborima. U središnjici stranke danas su održani sastanci Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te Središnjeg odbora. Plenković je dodao i da je dosadašnji glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević razriješen svoje dužnosti te da je jednoglasno novim glavnim tajnikom imenovan Gordan Jandroković.

Vezano uz moguću daljnju suradnju s HSP AS šef HDZ-a bio je jasan: "Nećemo dopustiti ucjene pojedinih partnera!". Potvrdio je da razgovaraju s Hrvatskom zorom Milana Kujundžića te HKS-om Ruže Tomašić.

Pet točaka za izbore

HDZ-ov okvir u pet ključnih točaka bit će sljedeći:

1. vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u i povjerenje birača

2. politička stabilnost

3. vladavina prava

4. kvalitetni okvir za razvoj gospodasrstva

5. kršćansko načelo solidarnosti

'Andrej ne gradi trgovačku koaliciju'

Davor Ivo Stier kazao je uoči današnjih sastanaka u središnjici da uvažavaju članove i birače HSP AS, ali da HDZ-u nije do političke trgovine.

"Ćorić je nesretan i nezadovoljan, jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drugačiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju", naglasio je Stier.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali