SVE TAJNE PLENKOVIĆEVE VILE ZA GODIŠNJI / Tu su uživali zloglasni mafijaški boss, Tuđmanovi i moćni jugo špijun, a pamti se skandal '100.000 kuna'

Image

Otkako je premijer, Plenković uvijek ljetuje u Vili Costabella koju Riječani kolokvijalno nazivaju Vilom Capone jer je prema nekim, doduše nevjerodostojnim tvrdnjama, ondje jednom odsjeo zloglasni američki mafijaš

29.7.2022.
10:01
Play logo

"Uvijek ista stvar, uvijek u Rijeku. Prije toga ću ići malo i u Dalmaciju", kazao je premijer Andrej Plenković u četvrtak, kada su ga novinari nakon održane posljednje sjednice Vlade prije ljetnog odmora, upitali gdje će ljetovati. Plenković vuče korijene iz Dalmacije preko oba roditelja. Majka Vjekoslava rodom je iz Makarske, a nedavno preminuli otac Mario Plenković, bio je rodom iz Svirča, malog mjesta na južnom dijelu otoka Hvara.

Plenković će očito godišnji odmor započeti u zavičaju svojih roditelja, a potom će "službeni" dio odmora, kao i prethodnih godina, provesti u državnoj rezidenciji Vila Costabella, smještenoj na riječkom predjelu Bivija uz šetnicu prema Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A SAD MI ODOSMO /

Na godišnje idu i političari - Milanović voli otočki đir, a Plenković vilu od 288 kvadrata u kojoj je boravio i zloglasni mafijaški šef

Image
A SAD MI ODOSMO /

Na godišnje idu i političari - Milanović voli otočki đir, a Plenković vilu od 288 kvadrata u kojoj je boravio i zloglasni mafijaški šef

Premijeri, ministri, obavještajci, možda i Capone

Spomenutu vilu ljeti su za odmor koristili dužnosnici još od sredine devedesetih kada je upravljanje njome preuzela obavještajna služba. Tada su, navodno, ondje često ljetovale supruga i kći predsjednika Franje Tuđmana, Ankica i Nevenka. Od 2012. godine vilom upravlja MUP. U toj su ljetnoj rezidenciji godišnje odmore tijekom svojih premijerskih mandata koristili i Ivica Račan, Zoran Milanović i Tihomir Orešković, ali i svojedobni ministri unutarnjih poslova poput Ivana Jarnjaka, Šime Lučina i Tomislava Karamarka. Vila je štićeni i od pogleda znatiželjnika s kopna i mora dobro zaštićeni objekt. Boravak u njemu odobrava ministar unutarnjih poslova, a zbog najviše razine osiguranja i zaštite tamo su nerijetko boravili i neki strani ministri i državnici.

Vila je sagrađena 1924. godine. Ukupna površina imanja je 5600 četvornih metara, a sama vila ima 288 četvornih metara. Riječani je kolokvijalno nazivaju Vilom Capone jer je prema nekim, doduše nevjerodostojnim i ničime potvrđenim tvrdnjama, sredinom 1920-ih godina ondje odsjeo zloglasni američki mafijaš Al Capone sa svojom majkom. Mnogo je pouzdaniji podatak da se tom "policijskom vilom" od 1950-ih pa do svoga političkog pada 1966. godine koristio Aleksandar Ranković, svemoćni šef svih policijskih i obavještajnih službi Titova režima.

Hranu plaćaju sami, a smještaj po povlaštenoj cijeni

Od svoga prvog ljeta na premjerskom položaju, u Costabelli ljetuje i Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću ovdje otići u dućan, tržnicu… Nešto kupimo, nešto skuhamo, meni je uvijek ovdje drago doći. Ovdje mi je živio pokojni stric, dobro poznajem ovaj kraj, imam puno prijatelja ovdje i volim doći", ispričao je Plenković lokalnim novinarima prilikom jednog od prijašnjih ljetovanja kada su ga "uhvatili" dok je u Opatiji ispijao kavicu nakon obavljene nabavke u dućanu i na tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Plenkoviću, kao i njegovim prethodnicima, povlastica ljetovanja u Vili Costabella nije besplatna. Sâm mora platiti smještaj - doduše, također po povlaštenoj cijeni - a isto je i s hranom. U tom smislu, 2016. godine buknuo je skandal kada se pročulo da je tadašnji premijer Orešković tijekom ljetovanja u Costabelli na troškove reprezentacije (čitaj: hranu, piće i potrošne sitnice) potrošio oko 100 tisuća kuna. Taj iznos je, nakon što su se mediji raspisali o tome, Orešković podmirio iz svoga džepa.

Nekim gostima se plaćalo sve: od tariguza do šampanjca

Ubrzo potom objavljen je podatak da je u vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata u Costabelli za troškove reprezentacije ukupno potrošeno čak 747 tisuća kuna. Iz Milanovićeva SDP-a to su tada opovrgavali tvrdeći da se spomenuti iznos odnosio na troškove svih službenih sastanaka održanih u Costabelli u organizaciji MUP-a, a ne samo na ljetovanje Milanovića s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su prije par godina također pisali kako se catering za Costabellu u pravilu naručivao iz luksuznog opatijskog hotela Milenij te da je državna Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) gostima u Costabelli plaćala narudžbe svega i svačega: od zahodskog papira i gelova za tuširanje do skupih francuskih konjaka i šampanjaca.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo