ODGOVORIO NA KRITIKE

PLENKOVIĆ: ‘Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom, ne vidim kako bismo drugačije mogli tumačiti zakon’

Premijer Andrej Plenković rekao je da ne postoji nikakva mogućnost u kojoj bi HDZ nastavio s radom u saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, dodavši da je članak 4 sasvim jasan te da su propisi važni. Premijer se osvrnuo i na kupnju dionica Ine, a komentirao je i kritike oporbe nakon povlačenja hrvatske kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove.

‘U nadležnosti Sabora je cijela ova situacija i ne vidim na koji bi način bi bilo tko drugi, pogotovo Sabor koji donosi zakone, mogao na drugi način tumačiti zakone suprotno onome što oni jednoznačno kažu, a to je ako se pokrene sudski postupak da povjerenstvo prestaje s radom’, rekao je premijer danas nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

‘Radi se o provođenju zakona’

Radi se o tome provode li se zakoni ili ne, odgovara Plenković na konstatacije novinara da se možda rad povjerenstva ne mora preklapati sa službenom istragom.

Plenković se osvrnuo i na vladinu kupovinu dionica INA-e od mađarskog MOL-a, rekavši da Vlada od toga nije odustala, no interes zapadne tvrtke za strateškog partnera nije htio komentirati.

Što se tiče oporbenih kritika zbog povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, Plenković je poručio da kritičari “nemaju niti minimum informacija kako je proces tekao” i podsjetio kako su isto učinile Irska i Malta, a Slovačka je odbila i samo glasovanje.

Izbor sjedišta Agencije je rezultat lobiranja, rekao je Plenković ustvrdivši kako je Hrvatska pripremila dobru kandidaturu, pa su komentari o tehničkoj nepripremljenosti bili neutemeljeni.

“Ovo je bio politički signal da nismo zadovoljni, da se nije išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti, da se nije išlo za tim da se preferiraju zemlje koje nemaju sjedište ni jedne agencije”, kazao je Plenković dodavši kako nije dobro da neke zemlje EU-a imaju više agencija, a neke niti jednu.

SDP-ove kritike povlačenja Plenković je nazvao neinformiranim. SDP je, podsjetimo, odluku o povlačenju kandidature Hrvatske nazvao sramotnom.

Plenković je uzvratio šefu oporbe Davoru Bernardiću i još ga jednom nazvao glasnogovornikom Ivice Todorića.

BERNARDIĆ SE OBRUŠIO NA PLENKOVIĆA: ‘Dok ga u Bruxellesu tretiraju kao potrčka, u Zagrebu glumi velikog vođu’

‘Ekipa iz SDP-a je očito nešto prespavala’

‘Jedno zavidno iskustvo portparola gospodina Todorića mi jako puno znači u komentiranju nečega što je bio zdrav razum. Hrvatska je napravila ono što su napravile i druge zemlje koje su povukle kandidaturu, a Slovačka je, primjerice, odbila i glasovati. Hrvatska je napravila solidan prijedlog, tehnički je to bilo dobro pripremljeno, ali ne možete ništa kad vas netko stavi u grupu onih koji imaju male šanse, a ja jako dobro znam kako ide lobiranje, nego ovi koji su to komentirali’, kaže Plenković i dodaje da je sve bio politički potez, kako bi se poručilo da nije dobro da neke zemlje budu sjedište više agencija, a neke niti jedne.

‘Nema tu ništa što bi neka druga vlada ili vrhonaravni diplomati koji svaki dan iz SDP-a kritiziraju europski projekt kao da su prespavali konsenzus o Europi koji je trajao u proteklom desetljeću ali ova ekipa očito jest, ali nimalo me to nije dojmilo’, rekao je Plenković.

Povratak na Net.hr