PLATFORMA MOŽEMO! ZATRAŽILA REAKCIJU INSTITUCIJA: / 'Praćenje novinarske komunikacije je jasan signal autoritarnosti HDZ-ovog režima na vlasti'

Platforma Možemo! reagirala je na istup ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koji je javno obznanio da zna sadržaj interne novinarske korespondencije reportera Hrvoja Krešića

26.5.2020.
15:08
Marko Prpić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, tijekom izjave za medije napao novinara N1 televizije Hrvoja Krešića zbog priklanjanja oporbi, odnosno zastupanja navoda da se nafta iz Siska prevozi u rafinerije u Mađarskoj, čime se izdaju nacionalni interesi, te pritom javno otkrio njegovu internu novinarsku korespodenciju, oglasila se i platforma Možemo! priopćenjem u kojem traže od institucija da hitno ispitaju jesu li ministar Ćorić i drugi članovi Vlade neovlašteno prikupljali podatke iz novinarskih korespondencija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Politička platforma Možemo! ovim putem osuđuje neviđeni napad ministra Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića koji je tražio komentar ministra na činjenicu da dva člana uprave koja nisu potpisala Memorandum između INA-e i Janafa - kojim se 247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, vozi na preradu u Mađarsku - nisu reizabrana za te pozicije.

HDZ-ova autoritarnost

Ministar Ćorić je izjavom kojom je napao Krešića zapravo otkrio da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku korespondenciju i onda to sasvim otvoreno priznaje i koristi za napade na novinare. Naime, Ćorić se izravno pozvao na komunikaciju o kojoj 'slučajno' ima saznanja, a odvijala se u jednoj od zatvorenih novinarskih grupa. Radi se, dakle, o evidentno privatnoj komunikaciji.

Praćenje novinarske komunikacije od strane najviših Vladinih dužnosnika predstavlja ne samo zakonsku povredu, već i jasan signal autoritarnosti HDZ-ovog režima na vlasti. Stoga tražimo da se hitno ispita jesu li Ministar Ćorić i drugi članovi Vlade neovlašteno prikupljali podatke iz privatne korespondencije novinara.

Traže reakciju institucija

Tražimo da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost provede stručan nadzor nad sigurnosnim službama, a uputit ćemo i predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija kako bi se utvrdilo jesu li eventualno sigurnosne službe pratile novinarsku korespondenciju, te kako bi se rasvijetlile sve okolnosti i načini na koje je ministar Ćorić došao u posjed privatne novinarske prepiske.

Pozivamo i Pučku pravobraniteljicu da pokrene istragu ovog slučaja vezano uz potencijalnu zloupotrebu policijskih ovlasti. Zahtijevamo da DORH najhitnije izvidi je li u predmetnom slučaju došlo do počinjenja kaznenog djela iz članka 142. Kaznenog zakona: Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, te kaznenog djela Zlouporabe položaja i ovlasti. Od premijera Plenkovića tražimo da ministra Ćorića razriješi dužnosti, jer je i samo korištenje informacija iz privatne korespondencije za napad na novinara nedopustivo političko ponašanje koje Hrvatsku svrstava u autokratske režime", stoji u priopćenju.

Imaju iskustva s prisluškivanjem

Sandra Benčić, koordinatorica platforme Možemo! napomenula je kako je doživjela slična iskustva: “Nažalost, imam iskustva s HDZ-ovim neovlaštenim praćenjem i prisluškivanjem, te ću to iskustvo, zajedno s kolegama i kolegicama iz naše platforme, iskoristiti kako bismo ovaj slučaj istjerali do kraja”.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali