banner

'OBMANA JAVNOSTI'

PLATFORMA MOŽEMO! OPTUŽILA HDZ DA NE GOVORI ISTINU: ‘Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj’

Možemo! tvrdi da HDZ ne govori istinu o razlozima odbijanja povjerenstva: ‘Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj’

Politička platforma Možemo! ocijenila je danas da HDZ i njegovi zastupnici Dražen Bošnjaković i Branko Bačić ne govore istinu o razlozima odbijanja osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo nedopuštenim utjecajima na istrage i procesuiranja slučajeva korupcije.

Možemo! očekuje da HDZ prestane sa širenjem neistinitih informacija o istražnom povjerenstvu te da isto prihvati kako bi zajedno pomogli sigurnosnom i pravosudnom sustavu da bude otporniji na korupciju. “Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj”, poručili su iz Možemo.

Naime, navode, istražno povjerenstvo za Imunološki zavod je 2016. već ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a velika većina parlamenata članica EU može ispitivati i suce i državne odvjetnike, na što ukazuje i izvještaj Europskog parlamenta završen u proljeće ove godine.

Tako je i Hrvatska u izvješću navela da su od svjedočenja pred istražnim povjerenstvom izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom, a suce i državne odvjetnike nije navela niti kao iznimku, koja ionako nije ni propisana Zakonom o istražnim povjerenstvima. “HDZ unatoč tome i dalje odbija podržati osnivanje istražnog povjerenstva, pogrešno tvrdeći da ono ne bi bilo u skladu s Ustavom i zakonima”, ističu.

BAČIĆ BRANI MINISTRA ĆORIĆA: ‘Nije on nikakav uteg Vladi, očekujem da oporba obrazloži zatjev za njegov opoziv’

BAČIĆ: ‘HDZ je stjegonoša u borbi protiv korupcije, ali vjerojatno nećemo podržati osnivanje istražnog povjerenstva’

Obmana javnosti

Bošnjaković je, između ostalog, naveo da metode da se pred istražno povjerenstvo dovode suci i državni odvjetnici nisu viđene ni u jednom parlamentu, što su iz Možemo nazvali obmanom javnosti jer u velikoj većini parlamenata zemalja članica EU istražna povjerenstva mogu ispitivati i pravosudne dužnosnike.

Također, u velikom broju zemalja ne postoji zapreka da istražno povjerenstvo nastavi s radom čak i kada počne sudski postupak o istoj stvari. “Sve ovo HDZ, Dražen Bošnjaković i Branko Bačić znaju, no, unatoč tome navode neistinite razloge zbog kojih odbijaju istražno povjerenstvo te i dalje žele onemogućiti da se istražnim povjerenstvom obuhvate i sustavni problemi u pravosuđu”, upozorili su iz Možemo.

HDZ NAZVAO GRMOJU ISFRUSTRIRANIM GUBITNIKOM: ‘On je kao ‘mitraljez s ćorcima’, osoba koja ‘Lupa k’o Maksim po diviziji”

Primjer sutkinje Garac

Za primjer koliko je važno da se obuhvati i pravosuđe, iz Možemo su naveli slučaj sutkinje Garac kojoj je odbijeno imenovanje za sutkinju Vrhovnog suda zbog sigurnosnog rizika utvrđenog u sigurnosnoj provjeri Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 2018. Tu odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) srušio je Ustavni sud jer sutkinja nije imala mogućnost uvida u nalaze SOA-e na temelju kojih je rizik procijenjen.

Postupak je ponovljen, sutkinja je dobila uvid u SOA-in spis u relevantnom dijelu, no DSV  ju je i drugi put, na temelju istog rizika, odbio imenovati, a ona se ponovno žalila na Ustavni sud, koji je ponovno srušio odluku DSV-a, i sutkinja će evidentno na kraju biti imenovana.

“Tu se postavlja pitanje može li DSV zaista ispuniti svoju ulogu da iz sustava uklanja one suce za koje se utvrdi da su sigurnosno kompromitirani ili ne može, a ako oni ne mogu koja bi to druga instanca trebala biti”, upitali su iz Možemo, podsjetivši da je 2016. SOA izvijestila da je 20 sudaca u sustavu sigurnosno kompromitirano i da od tada do danas nismo imali niti jedan postupak koji bi javnost informirao gdje su sada ti suci i rade li još uvijek u sustavu.

BRANKO BAČIĆ PORUČIO: ‘HDZ se zalaže za istražno povjerenstvo u vezi afere Janaf, ali trebamo točno definirati djelokrug rada’

Povratak na Net.hr