OTKRIO KARTE

PUN PLANOVA: Petrov otkrio kani li se kandidirati za predsjednika države

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov opovrgnuo je u razgovoru za bosanskohercegovački portal Vijesti nagađanja kako se planira kandidirati za hrvatskog predsjednika, za suradnju s premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je kako se temelji na međusobnom povjerenju, a istaknuo je i kako Hrvatska ni na koji način neće nametati bilo kakva rješenja za probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini.

U intervjuu koji je objavio portal Vijesti Petrov je kazao kako mu je temeljna zadaća rad u Saboru te kako o predsjedničkoj kandidaturi niti ne razmišlja.

PREDUHITRIO MANDATARA PLENKOVIĆA: Petrov ipak već danas otkrio imena ministara iz redova Mosta!

“Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj”, kazao je Petrov.

PETROV SE OZBILJNO PRIJETI OPORBI: ‘Ako treba, zasjedat ćemo čak 48 sati u komadu!’

Komentirajući odnose u vladajućoj koaliciji izjavio je kako se oni temelje na povjerenju izgrađenom tijekom pregovora vođenih s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

“Plenković i ja izgradili smo međusobno povjerenje, pregovori su bili iznimno konstruktivni, našli smo kompromisna rješenja za sva ključna pitanja. U tome smislu postavljeni su kvalitetni temelji za transparentnu suradnju. Naša očekivanja su konkretna – očekujemo redovito izglasavanje novih zakona i redovitost zastupnika na sjednicama. Svoja jamstva smo javno prezentirali i očekujemo njihovo skorašnje izglasavanje i provođenje”, izjavio je čelnik Mosta.

To je Plenkovićeva procjena

Potvrdio je i kako za Most nema ničega spornoga u postavljenju Nine Obuljen Koržinek za novu ministricu kulture jer je to stvar odluke premijera. Kazao je kako će javnost biti ta koja će suditi o kvaliteti njezina rada.

Petrov je pojasnio kako će u odnosima s državama u okruženju sadašnja vladajuća koalicija u Hrvatskoj inzistirati na jačanju dobrosusjedstva uz rješavanje otvorenih pitanja.  Kada je riječ o Srbiji posebno značajnim ocijenio je rješavanje pitanja nestalih u ratu.

“U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome”, pojasnio je Petrov.

Za odnose u BiH kazao je kako oni trebaju biti riješeni unutarnjm dogovorom a odbacio je tvrdnje kako se Hrvatska pokušava miješati u unutarnje poslove te zemlje.

“Mislim da je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena jer je Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost BiH u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi. Došli smo u Stolac da osudimo nasilje na način na koji ga drugi nisu osudili i da podržimo vladavinu zakona i demokratske procese”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Povratak na Net.hr