OBEĆANA ZEMLJA

PLANIRATE ISELITI U NJEMAČKU? Ovo svakako morate znati da izbjegnete kaznu…

Iako većina iseljenika iz Hrvatske ne odlazi bez da se informira o apsolutno svemu što ih čeka ili ih bude čekalo u zemlju u koju odlaze, ipak ima i onih koji odlaze u žurbi ne uspiju doznati baš sve detalje na koje bi trebali obratiti pažnju.

Val iseljenike iz Hrvatske sve je veći, a jedna od najpopularnijih destinacije je, dakako, obećana zemlja Njemačka. Na brojnim Facebook stranicama dijele se savjeti i izmjenjuju iskustva, a posebnu pažnju ovih je dana privukao status jednog iseljenika koji je naišao na problem s plaćanjem poreza na automobil hrvatskih registracija.

ISELJAVANJE HRVATA: Je li Njemačka obećana zemlja?

Kazna i plaćanje poreza unaprijed

‘Pitaju mene i ženu osobnu, papire od auta i živimo li ili radimo tu. Ja im kažem da smo prijavljeni na adresu, da radimo, a oni nama da moramo platiti porez od kada je auto tu… Ja im kažem da imam pravo voziti na tablice 6 mjeseci, a oni meni da nemam jer tu živimo i radimo. Platili kaznu na licu mjesta za 2 mjeseca 127 eura i moramo u roku tjedan dana platiti 714 eura. Rekli su nam kada auto ostavimo u Hrvatskoj da će nam se vratiti jedan dio poreza, ovisi kad ga odvezemo ili da tu prebacimo auto na njihove tablice. Evo čisto informativno iz prve ruke’, napisao je jedan korisnik Facebooka.

Čim imate posao imate i prebivalište

A prema pisanju CroExpressa, doista je tako. Naime, automobil sa stranim tablicama u Njemačkoj se može voziti do šest mjeseci , nakon toga treba platiti porez, a onda se sa stranim tablicama možete voziti dodatnih šest mjeseci nakon kojih su obavezne njemačke tablice.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da onaj tko ima prebivalište u Njemačkoj mora od prvog dana prijaviti automobil i staviti njemačke registarske oznake. A prebivalište imate čim ste se zaposlili, odnosno čim ste dobili ugovor na period dulji od 6 mjeseci, ako ste iznajmili stan na neodređeno te ako vam djeca u Njemačkoj idu u školu. Dakle, većina naših ljudi ima prebivalište u Njemačkoj nedugo nakon što dođu.

DEMOGRAFI ŠOKIRANI SILINOM ISELJAVANJA: Već nas je manje od 4 milijuna!

 

Povratak na Net.hr