'ŽIVOT POČINJE ZAČEĆEM'

PLANINIĆ IZ UDRUGE ‘U IME OBITELJI’ ŠOKIRAO IZJAVOM: ‘Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo’

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Krešimir Planinić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji gdje je otkrio što misli o pobačaju.

Ponovio je kako treba preispitati ustavnost zakona koji je na snazi jer je to zakon iz 1978. godine. Od tada do danas su se mnoge stvari promijenile, kazao je član Upravnog odbora U ime obitelji, Krešimir Planinić.

ZABRANA POBAČAJA NA USTAVNOM SUDU: Markićkina udruga opet u akciji, ministar Kujundžić im brzo odgovorio

‘Postoji neusklađenost tog zakona s Ustavom koji je na snazi od 1991. Temelj je od članka 21 gdje se jasno govori da svako ljudsko biće ima pravo na život. Jamči se zaštita života kao osnovnog ljudskog prava. Pa do toga da smo uglavili aspekt zadravstvene zaštite i zaštite djece i nemoćnih osoba. To su sve ustavne kategorije. A zakon iz 1978. se temeljio na komunističkom ustavu. Mi smo željeli podastrijeti znanstvene činjenice da život počinje začećem’, rekao je Planinić te dodao da kao društvo trebamo stvarati pravni okvir koji je ispravan.

‘Život počinje začećem’

Kazao je kako je svjestan postojanja različitih stajališta o ovom pitanju, no tvrdi, ustavni se suci moraju očitovati o društveno važnim temama na ispravan način.

‘Naglasili smo osnovno polazište, a to je da se od začetka štiti život. A njegov početak je nedvojbena biološka činjenica. Apsolutno je da život počinje začećem. Najbitnija stvar je da stavljate u ravnotežu život djeteta i nešto drugo. Sada imamo život i ljudsku želju a smataramo da tzv. pravo izbora žene tj. taj segment ravnoteže ne može biti. Ne postoji mogućnost da društvo opstane ako svaku ljudsku želju se ozakoni. Što tada imamo?’, upitao je Planinić.

‘NAMA JE NEPRIJATELJ ĐAVO SA SVOJOM VOJSKOM’: Skrivena kamera otkriva što zapravo misle molitelji protiv abortusa

‘Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo’

Upitan, ukoliko se sadašnji zakon pokaže neustavnim, kako ga treba regulirati, Planinić je odgovorio da se u tom slučaju radi o sukobu pojmova.

‘Nema umanjivanja prava u smislu ako gledate što je ljudsko pravo. Osnovno pravo je pravo na život. Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo. Nema istog pariteta. Ako od tuda krenemo onda moramo gledati koje su regulative moguće napraviti najbolje možemo da zaštitimo i majku. Imamo društvo i politiku koja osjeća društvo i pretvara to u pravo. Nadam se da će ova rasprava i ovi argumenti utjecati na daljenje promišljanje’, rekao je za N1.

Komentirajući činjenicu da na parlamentarnim izborima niti jedna politička opcija nije bila ZA pobačaj, kazao je kako istina i osobni stav moraju biti iznad želje za glasovima.

‘Po meni je jasno da političari izbjegavaju odgovor. Ne možete govoriti: ‘Ja sam za zaštitu život ali…’. Ili ste za zaštitu ili niste. Znanstveni krugovi govore da ovaj zakon nije dobar iz više aspekata’, naglasio je.

 

Povratak na Net.hr