POVRATAK U SREDNJI VIJEK?

PLANINIĆ IZ ‘U IME OBITELJI’: ‘Ne postoji ljudsko pravo žene da odlučuje o abortusu, postoji samo pravo na život’

Pravo na abortus bila je večeras tema i HRT-ove emisije Otvoreno. U emisiji su gostovali Drago Prgomet (HDZ), Gordana Sobol (SDP), Bojana Genov (Ženska mreža Hrvatske) i Krešimir Planinić (U ime obitelji).

Nakon akcija inicijative ’40 dana za život’, u kojoj su katolički aktivisti molili pred bolnicama za žene koje idu na pobačaj, Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske kaže da je zadovoljna aktualnim zakonom o pobačaju, ali ne i njegovom primjenom budući da mnoge bolnice zbog tzv. priziva savjesti ne obavljaju pobačaj, negdje se naplaćuje, pa cvate i siva zona.

Genov smatra da se i djelatnici bolnice na taj način pridružuju onima koji ženama brane pravo na pobačaj.

Planinić: Pravo na život je važnije od prava žene

“Pričamo o povratku u Srednji vijek. Ovi koji brane abortus istovremeno žele smanjiti edukaciju o seksualnom odgoju i protive se piluli i kontracepciji”, rekla je Genov.

Da je taj zakon danas neustavan jer u Ustavu stoji da svako ljudsko biće ima pravo na život, smatra Krešimir Planinić iz udruge ‘U ime obitelji’ i dodao kako nema ništa protiv ‘molitelja’ pred bolnicama. Pravo na život je iznad svih ostalih prava, smatra Planinić, pa tako i iznad prava žene na odluku o vlastitom tijelu. “Ne postoji ljudsko pravo odlučivanja o tijelu žene. Osnovno ljudsko pravo je život, i ono je nad svim ostalim pravima. Mi razgovaramo o tome kada počinje život”, kaže Planinić.

Sobol: ‘Molitelji’ su prešli granicu

Da su molitelji ipak prešli granicu, smatra SDP-ova Gordana Sobol koja je pozvala DORH i Ministarstvo na istragu o tome odakle je procurila informacija o terminu abortusa u vukovarskoj bolnici.

KRŠĆANSKI AKTIVISTI DOČEKUJU TRUDNICE U BOLNICAMA I ODGOVARAJU IH OD POBAČAJA: ‘Odakle im informacije? Ovo je za sud!’

ZBOG ‘DOČEKA’ TRUDNICE TRAŽI SE ISTRAGA DORHA: ‘Iz bolnice su curile informacije, ugrožena su prava pacijenata’

AKTIVISTICA IZ ŠIBENIKA ŽELI ZABRANU ABORTUSA I ZA SILOVANE DJEVOJČICE: ‘Izbor treba napraviti prije kreveta’

Spriječavanje pacijentica da uđu u bolnicu je neprihvatljivo, nadovezao se HDZ-ov Drago Prgomet, rekavši da abortus ne treba zabraniti, već je potrebna edukacija.

Sugovornici su zaključili da je osim edukacije, ženama potrebna i ekonomska podrška, a Sobol ističe da je potrebno i unapređenje seksualnih prava žena. I SDP-ova Sobol i HDZ-ov Prgomet su zaključili da zabrana pobačaja ne bi bila dobra za Hrvatsku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr