‘Plaće u Uredu predsjednice ostaju iste, ali će biti manje zaposlenih’

Kolinda Grabar Kitarović imenovala je svoj tim i najavila da će umjesto 40 savjetnika i njihovih pomoćnika u Uredu biti njih 20.

Nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je i službeno imenovala svoje savjetnike i najbliže suradnike. No, prema popisu imenovanih koji je stigao redakcijama dvije su stvari privukle pozornost.

Jedna je ta da je nova predsjednica zadržala dvoje ljudi koji su radili i za bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. Jedan od njih je Vito Turšić koji je obavljao značajnu funkciju na Pantovčaku. Bio je, naime, predstojnik Josipovićeva Ureda, dok će kod Grabar Kitarović biti ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice.

Preživio promjenu

‘Drago mi je što ostajem u Uredu predsjednice. Nisam imao dilema oko prihvaćanja novog posla. Dugo sam u državnoj službi i svoj posao obavljam profesionalno’, rekao nam je jučer Turšić i dodao da će njegov posao biti koordinacija rada savjetnika, piše Jutarnji list .

Inače, ravnatelj Savjetničkog vijeća nova je funkcija u Predsjedničkim dvorima koja je uvedena novom sistematizacijom radnih mjesta, odnosno odlukom predsjednice. Druga osoba koja ostaje u Uredu je Mirjam Katulić koja će biti glavna tajnica Ureda predsjednice, što je bila i u vrijeme Ive Josipovića. Od imena s popisa koja se dosad nisu spominjala po medijima nova je jedino Tina Tödtling, koja je dobila mjesto zamjenice šefice protokola.

Druga zanimljivost je što na popisu suradnika nema komodora Ivice Tolića koji se od samih početaka spominjao kao mogući savjetnik za obranu. Njegovo ime u timu Grabar Kitarović spominjalo se sve do prije dva dana, a bio je i na razgovorima, no naposlijetku nije završio na popisu.

Plaće od 16 do 20 tisuća

Uredba o plaćama zasad se neće mijenjati, pa će i savjetnici i ostali suradnici Grabar Kitarović imati iste ili slične plaće kao i Josipovićevi. A te plaće, prema službenim podacima, kretale su se između 16 i 20 tisuća kuna.

‘Uštede smo postigli smanjenjem broja ljudi, a neki naši savjetnici obavljaju posao koji su ranije radila dva savjetnika’ kaže sugovornik iz Ureda predsjednice i dodaje da je za vrijeme Josipovića bilo 40-ak ljudi, što savjetnika, što njihovih pomoćnika.

‘Sada će biti upola manje ljudi, što na godišnjoj razini predstavlja štednju od oko dva milijuna kuna’, rekao je izvor iz Ureda.

Spomenimo i da će svi iz Ureda morati dati ostavke na ostala mjesta ako su ih imali, poput primjerice ostavki na članstva u raznim nadzornim odborima.
http://www.jutarnji.hr/jutarnji-prvi-doznaje–place-u-uredu-predsjednice-ostaju-iste–ali-ce-biti-manje-zaposlenih-/1299386/

Povratak na Net.hr