PREAMBICIOZAN PLAN

PLAĆE OD NOVE GODINE IPAK NEĆE BITI VEĆE: HDZ je prekršio obećanje, nema vremena za poreznu reformu

Porezna reforma koju je u predizbornoj kampanji najavljivao HDZ kao jedan od ključnih dijelova programa, ipak se neće stići provesti do 1. siječnja 2017. godine, napominju stručnjaci.

Porezna reforma trebala je donijeti rasterećenje u najznačajnijim porezima, poput PDV-a, poreza na dohodak i poreza na dobit. A krajnji cilj reforme bila je izgradnja poreznog sustava koji ne bi svake godine trebalo mijenjati.

Kako piše Novi List, na toj su reformi mjesecima radila radna tijela ministarstva financija, ali i stručnjaci izvan sustava države uprave. Pazilo se na svaki detalj. Čini se kako za testiranje tih svojih prijedloga u javnosti kao i za pripremu porezne uprave i samih obveznika Vlada baš neće imati vremena.

Preambiciozan cilj

Stručnjaci koji su radili na poreznoj reformi ističu da je za postizanje takvih ambicioznih ciljeva potrebno ići na izradu potpuno novih zakona, što podrazumijeva široku javnu raspravu i najmanje dva čitanja u parlamentu.

POREZNO RASTEREĆENJE POMOĆI ĆE SAMO ONIMA S VISOKIM PLAĆAMA: ‘Ova mjera služi samo tome da bogati postanu bogatiji’

Ako se Vlada formira do početka studenoga, a Ministarstvo financija krene odmah raditi na pripremljenim zakonskim prijedlozima, uz javnu raspravu od 30 dana, novi porezni zakon u Sabor bi mogao stići početkom prosinca. Baš u vrijeme predstavljanja dokumenata vezanih uz proračun za sljedeću godinu.

‘Mnogo je trenutačno zamki kad je u pitanju ozbiljna izmjena poreznog sustava da se ne bih pribojavao toga da ćemo ipak dio naših planova morati odgoditi’, kazao je jedan HDZ-ovac za Novi List.

Dodao je i kako je prvotni plan bio krenuti u ovu godinu s novim porezom na dohodak i dobit, no kaže kako je izglednije da će se u tim porezima napraviti samo poneka intervencija poput smanjenja stopa u porezu na dohodak, dok bi se ostale stvari prilagođavale u hodu.

TEHNIČKI MINISTAR FINANCIJA MARIĆ: ‘Ukidanja porezne olakšice za djecu neće biti!’

Čak i kada bismo imali rješenje, kaže HDZ-ovac, o svemu je potrebno konzultirati se s Europskom komisijom, osobito po pitanju PDV-a. Dodaje da za to nema vremena. Za pripremu izmjena u sustavu PDV-a Vlada će imati cijelu godinu, no jednako toliko vremena imat će da partnere iz Mosta uvjere u nužnost smanjenje opće stope PDV-a.

Iz Mosta kažu kako se smanjenju poreznih opterećenja ne protive, no kažu, smanjenje PDV-a nije najbolji put.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr