Plaće iste, nema otkaza, ali gube na prekovremenima

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić smjernice proračuna nazvao je dosta uravnoteženom pričom – s jedne strane očuvat će se standard građana, a s druge strane donesene su mjere kojima će se povećati konkurentnost i likvidnost poduzetnika.

Ministar Grčić je u Dnevniku HTV-a kazao da će oko 750 tisuća građana, povećanjem neoporezivog dijela dohotka, imati veću plaću. Prema njegovim riječima, zdravstveni sustav neće biti ugrožen smanjivanjem davanja za zdravstveno osiguranje, jer će dio sredstava prikupljenih povećanjem PDV-a biti usmjeren u zdravstvo.

“Kompletan PDV koji se prikupi, oko 2,5 milijardi, ići će na pokriće onog troška koji proizlazi iz manjih doprinosa za zdravstveno osiguranje. Zapravo, prenosimo teret sa direktnih na indirektne poreze”, kazao je Grčić.

Govoreći o uštedama na zaposlenima u javnom sektoru, Grčić je rekao kako će se ta redukcija najvjerojatnije dogoditi bez zadiranja u kolektivne ugovore. Otkaza neće biti, ali zaposleni u državnoj administraciji ubuduće ne trebaju očekivati isplatu raznih dodataka koji su se do sada, kao je rekao Grčić, dijelili bez jasnih kriterija.

Štedjet će se i na prekovremenim satima te noćnom radu. U odnosu na sada, ubuduće će se plaćati samo 30 posto na taj način ostvarenog rada.

specijal-201012070191004-PDV
specijal-201012070191004-Proračun

Povratak na Net.hr