JOŠ TROŠKOVA

PLAĆAT ĆETE POREZ NA PSE? Ljubimac bi vas mogao koštati dodatnih sto eura godišnje

Ministarstvo poljoprivrede planira u prijedlog Zakona o zaštiti životinja uvrstiti odredbu da vlasnici pasa plaćaju porez koji bi godišnje mogao iznositi sto eura, javlja Slobodna Dalmacija.

Od 1. siječnja 2017. vlasnici bi za svojeg ljubimca mogli državi plaćati porez od sto eura. Naime, država do tog datuma planira donijeti Zakon o zaštiti životinja, a ova je odredba sastavni dio tog prijedloga.

Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvijek objedinjuje odgovore na dostavljene komentare.

350 tisuća ljudi posjeduje psa

Ako država odluči uvesti ovaj porez, on bi mogao obuhvatiti čak 350 tisuća ljudi. Naime, toliko je u Hrvatskoj registrirano vlasnika pasa.

Voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, Branka Buković-Šošić, vjeruje kako bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca.

Ideja je da se kao olakšica od poreza u obzir može uzeti i da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa.

Udruge za zaštitu životinja podržavaju porez

Udruge za zaštitu životinja također podržavaju ovaj porez. Udruga Prijatelji životinja na svojem je webu objavila kako podržava uvođenje takozvanog poreza na pse te da su podržali prijedlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Naveo je primjer Austrije i Njemačke, u kojima već postoji sličan porez, no on je u cijelosti u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede. Predlaže izradu više razreda pri razrezu poreza, pa bi tako udomljene životinje iz skloništa imale popust, a time bi u konačnici rad skloništa za životinje financirali vlasnici ljubimaca, a ne svi porezni obveznici.

Bolja i učinkovitija kontrola

Udruga vjeruje kako bi uvođenje takvog poreza dovelo do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa. To bi trebalo služiti u svrhu smanjena napuštanja pasa i veće odgovornosti te skrbi za pse.

‘Zalažemo se da pritom vrijede olakšice, povlastice i oslobođenje od poreza za udomljene i kastrirane pse (npr. da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina, oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza za pse), kao i da se oslobode od plaćanja poreza skloništa i skrbnici koji zbrinjavaju velik broj pasa’, zaključuju.

Povratak na Net.hr