Play ponuda

'NEKI DAN SAM DAO OTKAZ...' / Pitao Hrvate hoće li tražiti povišicu, pa se javio jedan koji se osjeća osobito izigrano: 'Sami ponude i sje*u me bezobrazno!'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

'Najlakši i najteži način za većom platom je promjena posla. Poslodavci su kreteni jer ništa ne mijenjaju i doslovno propadaju zbog toga', ističe jedan

7.1.2023.
18:24
Igor Soban/Pixsell
Play ponuda

Reditovac je postavio pitanje koliko će zaposleni u Hrvatskoj tražiti povišicu. "S obzirom na galopirajuću inflaciju prošle godine i (neopravdana) povećanja cijena nakon prelaska na euro, mislim da je vrijeme da poslodavci također osjete posljedice a ne samo povećane profite. Znači pitanje je: Čime se bavite (struka je dovoljno); jeste li u prošlih godinu dana dobili izvanrednu povišicu zbog efekata inflacije te hoćete li u 2023. od svog poslodavca tražiti takvu povišicu", pitao je.

Iskustva su prilično različita - od onih malobrojnijih koji su dobili povišicu a da ju nisu ni tražili, do većine onih koji su je tražili i ostali kratkih rukava nakon čega su mnogi odlučili potražiti novi posao. Inflacija doduše ni u jednom ni u drugom slučaju nije igrala veliku ulogu.

'Ništa se nije promijenilo'

"Radim na recepciji već 10 mjeseci u Zagrebu, plaća mi je 6000 bruto s tim da s dodacima i noćnim smjenama uglavnom bude oko 5500 neto. Ništa se nije promijenilo u plaći otkako radim iako za ovaj mjesec još nije sjela pa ne znam da l' će išta biti drugačije (al sumnjam da bude). Namjeravam tražiti povišicu ne samo zbog svih poskupljenja nego zato što radim bolje od osobe koja je na istom radnom mjestu skoro tri godine i to doslovno svi znaju i konstantno se priča o tome koliko je ta osoba loša u poslu", ističe.

Jedan programer kaže da je dobio povišicu nakon što ju je tražio više puta, a tražit će ju opet ako inflacija nastavi.

'Očito nas mlade žele istjerati'

Osobito se izigrano osjeća radnik kojem su povišicu obećavali, da bi na kraju izvisio. "Od 6 mjeseca 2022. godine šef i direktor obećavaju bodove (koje nisam ni tražio, nego su htjeli ispast dobri ljudi pa kao budeš dobio), provjeravam tu informaciju u 10 i 11 mjesecu da bi mi oba puta potvrdili da ću dobiti bodove i rekao hajde, stigao kraj 12 mjeseca (u firmi se uvijek novi ugovori i povišice potpisuju krajem godine i novi ugovor kreće od 1.1), zovem kadrovsku što je s ugovorom kažu mi od vas 60, 58 je dobilo novi ugovor a za mene i još jednog mlađeg dečka nije bilo. Reklamiraju se na svakom uglu a ta firma je HEP, elektromonter sam radim za 5600. Sami ponude i sjebu me bezobrazno, na to sve ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo. Žalosno, očito nas mlade žele istjerati čim prije. Sad kad sjedne 800€, ne znam oću se smijati il' plakat al jbg idemo dalje."

Image
NITKO 'NE ŠLJIVI' PLENKOVIĆA /

Cijene kave na zagrebačkoj špici izazvat će vam vrtoglavicu: Inspektori izašli na teren, kazne su brutalne!

Image
NITKO 'NE ŠLJIVI' PLENKOVIĆA /

Cijene kave na zagrebačkoj špici izazvat će vam vrtoglavicu: Inspektori izašli na teren, kazne su brutalne!

'Poslodavci ništa ne mijenjaju pa propadaju'

Mnogi ističu kako je rješenje jednostavno tražiti novi posao. "Najlakši i najteži način za većom platom je promjena posla. Poslodavci su doslovno kreteni jer ništa ne mijenjaju i doslovno propadaju zbog toga.", smatra jedan reditovac. "Više puta spomenuo da očekujemo povišicu. Točno toliko puta sam bio ignoriran. Neki dan sam dao otkaz i idem u drugu firmu koja je digla svima plaće zbog inflacije. Mislim da u našem mentalitetu ima zapanjujuće puno “talenta” da šutimo i trpimo nepravdu, a da pritom ne poduzimamo ništa", ističe drugi, a na to se nadovezuje i reditovac koji je postavio pitanje.

"Slažem se u potpunosti. Ništa se neće dogoditi ako poslodavci nemaju nikakav rizik, to je potpuno jasno. Ako sve ide po planu bez trošenja dodatnog novca onda je jasno da nitko ne zuri da to promijeni. S druge strane, otkaz je ekstremna mjera, nadam se da ćeš u novoj firmi uspjeti ugovoriti nekakvu klauzulu koja pokriva tu situaciju", zaključuje.

Play ponuda
Play ponuda