Tko od turista najviše troši na Jadranu?

Odavno je ‘out’ stereotip o Česima kao pašteta-gostima, ali čini se da je na pomolu novi, i to puno afirmativniji: Skandinavci su gosti koji u Hrvatskoj troše kapom i šakom!

Dade se to razabrati iz razgovora s uzorkom ugostiteljske populacije na širem splitskom području. Listom hvale goste iz Švedske i Norveške kojima je Hrvatska pravi eldorado; tamo su izlasci, hrana i piće tako skupi da su im naše cijene čista bagatela.

Ivan Gariful Gospodnetić, vlasnik poznatog restorana u Hvaru, nema loših primjedaba; dragi su mu i tzv. istočni gosti, kao i sjevernjaci. Ipak, apostrofira Skandinavce. ‘Najbolji gosti, zaista vrlo izdašni. Rusi su, recimo, zahtjevni, ali i naporni: žele sve iz jelovnika na stolu odmah, nema sljedova. Amerikanaca ima sve više, traže kompletnu uslugu, a odlični su i naši dragi susjedi: Slovenci, Bosanci, Srbi… Žalim samo što nema više Talijana, koji su istinski gurmani’, rekao je Slobodnoj Dalmaciji Gariful, koji se na upit tko je najizdašniji s napojnicama nasmijao.

‘Znam tko nije: Talijani! Ne samo da su škrti na manči nego uvijek traže i sconto’, veli on.

Sličnog razmišljanja je i Ante Mustapić, vlasnik vine&food bara u splitskom gradskom središtu.

‘Meni su naši gosti odlični! Rusi su zahtjevni, dobri potrošači, Amerikanci također; traže dosta ali ne žale ostaviti ‘tips’. Skandinavci i Nijemci vole našu rakiju i pivo, sve najbolje. Talijani? Oni uvijek traže ‘sconto, sconto’, ha-ha!’, kazuje Mustapić.

Talijani ipak imaju izvjesni kultni status kod nas, dade se razabrati i iz razgovora sa Stankom Marinkovićem, slikarom i iskusnim ugostiteljem, vlasnikom kultnog restorana u Bolu na Braču.

‘Talijani znaju što je spiza, a cjenkanje je vjerojatno dio tradicije. S njima je pravi užitak dogovarati jelovnik, samo žalim što ih ove sezone nema više; nadam se da će tek doći. Od ostalih bih gostiju izdvojio Skandinavce kao jako dobre goste u smislu potrošnje, te Ruse koji vole ‘sve veliko’, svu hranu odjednom na stolu (varijacija na švedski stol), da se vidi rakoš! Hrvati su lošije platne moći, logično i da se ne razbacuju, dok Amerikanci nisu zahtjevni gurmani i naručuju jednostavna jela’, primjećuje Marinković.

Što je s ‘kafićkim’ gostima? Iva Lučić, vlasnica lokala, kaže – nema do naših.

‘Naš gost zna i voli popiti, pristojan je i ostavi manču u skladu s iznosom. Talijana zasad nema, istočni gosti (Slovaci, Poljaci) piju pivo i votku, i dobre su ruke! Česi su nešto štedljiviji, a najprofinjeniji ukus imaju Francuzi, koji vole dobra vina’, primjećuje Lučić.

Ove sezone, kiši i gromovima unatoč, nisu kratkih rukava ostali ni diskoteke. Denis Vrvilo, vlasnikom diskoteke u Splitu, kaže da se kod njih ispleše i zabavi ama baš svatko. Najviše, pak, potroše – Skandinavci.

‘Oni su oduševljeni niskim cijenama kod nas, to je taj ključ. Inače su nam ove godine gosti jako dobri, osobito petkom u formatu Yacht Week Party, kad nam organizirano dolaze mladi partijaneri s inozemnih privatnih jahta’, ističe Vrvilo.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/253771/Default.aspx
Imate li negativnih iskustava sa smještajem, cijenama kod ugostitelja, prometom? Želite li nekoga pohvaliti, podijeliti svoje iskustvo? Pišite nam na vijesti@portal.net.hr.

Povratak na Net.hr