Piloti Croatia Airlinesa najavljuju štrajk u veljači

Sindikat i Uprava Croatia Airlinesa nisu se dogovorili o novom kolektivnom ugovoru, a nije uspjelo ni mirenje, te stoga sindikati planiraju štrajk u veljači do ispunjenja svojih uvjeta.

26.1.2010.
14:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Propali su pregovori o kolektivnom ugovoru, kao i mirenje Uprave i sindikata Croatia Airlinesa, pa hrvatsku nacionalnu aviokompaniju u veljači očekuje štrajk, piše Business.hr. Samo jedan dan štrajka kompaniju će, navodno, stajati 600.000 eura, prema izračunu koji je menadžment kompanije pokazao u pregovorima.

Uprava CA i sindikati se još nisu dogovorili koliki će obim posla biti za vrijeme štrajka, jer Uprava zahtijeva da samo dvije linije od 10-ak europskih destinacija za vrijeme štrajka ne lete. To je, pak, sindikalcima neprihvatljivo, jer se onda štrajk ne bi ni osjetio.

Tri sindikata, kabinskog osoblja, pilota i aviomehaničara, već su na svojim skupštinama izglasali štrajk, a početkom veljače očekuje se da će na skupštini i četvrti sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu učiniti isto.

Konačnu će odluku o štrajku sindikati donijeti kad u CA-u budu isplaćene plaće za siječanj, koje bi trebale biti smanjene 20 do 40 posto.

Inače, kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu istekao je 31. prosinca 2009., a o novom kolektivnom ugovoru još se nisu dogovorili. Uprava CA predvođena glavnim direktorom Ivanom Mišetićem predložila je sindikatima da se plaće u CA-u smanje 10 posto, plus ostale naknade poput dnevnica, toplog obroka i putnih troškova.

Ukupno Uprava želi troškove osoblja smanjiti s 217 na 193 milijuna kuna. Sindikati na to nisu pristali jer bi time, izračunali su, primanja radnika bila smanjena i do 40 posto.

Uprava CA smanjila je vrijednost boda 10 posto i ostala prava za vrijeme pregovora sa sindikatima, pa su oni prekinuli pregovore, nakon čega je počelo mirenje. Tu su sindikati bili popustljiviji i pristali su na privremeno smanjenje vrijednosti boda pet posto, ali Uprava i dalje inzistira na 10 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali