BURNO U SABORU

PETROV TVRDI DA SU JANDROKOVIĆ I DALIĆ PREDALI 300 MILIJUNA KN AGROKORU: Zaboravili su važnu stvar kod prodaje VUPIK-a

Čelnik Mosta Božo Petrov prozvao je u utorak premijera, predsjednika Hrvatskoga sabora te potpredsjednicu vlade i ministra financija “zbog umješanosti u aferu VUPIK koja je proračun oštetila za 300 milijuna kuna”, a iz redova HDZ-a su mu uzvratili da su “uvijek oprezni kad ‘CSI Metković’ optužuje” jer su ih, ustvrdili su, sve uspjeli demantirati.

Na početku saborskoga zasjedanja Petrov je podsjetio kako je Ivica Todorić kupio VUPIK za 30 milijuna kuna. Postavio je i pitanje zastupnicima znaju li da je Todorić od države naplatio 300 milijuna kuna za ratnu štetu za VUPIK nakon što je tu tvrtku kupio za 30 milijuna kuna.

“Dakle, u VUPIK-u je u bilancama stajalo da ta tvrtka može naplatiti ratnu štetu od države od 300 milijuna kuna, a ni Gordan Jandroković, kao ministar vanjskih poslova, niti Martina Dalić, kao ministrica financija, nisu se sjetili da se možda u kupoprodajnom ugovoru ukine ratna šteta”, rekao je Petrov.

Smatra da građani trebaju procijeniti je li Jandroković i Dalić “nisu htjeli, nisu smjeli ili su zaboravili”, ali, ustvrdio je, “Todorić je napravio posao stoljeća i u par mjeseci zaradio 270 milijuna kuna na račun države”.

U SABORU OPET RAT ZBOG AGROKORA: ‘Sram vas može biti! Čije vi interese zastupate? Ruskog kapitala i Sberbanke?’

Jandroković bio šef Plenkoviću

Petrov je dodao kako je “2010. tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sudjelovao na sastancima užega kabineta Vlade, sukreirao i donosio odluku, te potvrdio odluku na sjednici Vlade za prodaje VUPIK-a Todoriću”. Podsjetio je kako je “u isto vrijeme državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova bio današnji predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica financija Martina Dalić, koja je također sudjelovala na sastancima užega kabineta i potvrđuje odluku, a državni tajnik u njezinu ministarstvu je Zdravko Marić”.

Za Petrova je zanimljivo i to da je prodaju VUPIK-a potpisao tadašnji državni tajnik Krešimir Kuterovac koji je, napomenuo je, nakon toga odmah postao član uprave, odnosno predsjednik uprave VUPIK-a.

 ‘Ako imate dokumente, predajte ih DORH-u’

Uz napomenu da “zakon treba poštivati”, HDZ-ov Josip Borić istaknuo je kako je “HDZ međutim uvijek oprezan kad ‘CSI Metković’ optužuje jer činjenica je da smo do sada morali demantirati sve s određenim dokumentima, audio snimkama, sve te silne optužbe, jedan dan bi postojale, drugi dan su nestajale i to dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji smatraju da je u biti paraobavještajni teklić nešto što treba biti jedini smisao hrvatske politike”.

Borić je pozvao Petrova da, ako ima dokumentaciju, neka ju preda DORH-u USKOK-u kako bi oni utvrdili istinu. Mostovcima je pak poručio kako nisu “iskon istine”.

“Činjenica je da se sada organizirate, unutar, ja bih je nazvao jedne ‘Samoborček koalicije’, koja treba ovoj vlasti, svaki dan, na neki način ‘puhati za vratom’ i optužiti ju za bilo što što se desilo u proteklih 27 godina”, izjavio je Borić.

Pozvao je Petrova i da javnosti jasno kaže  “koji je to ministar u Vladi, u kojoj ste i vi bili potpredsjednik, ima određene tarife”.

‘Vi ste ti koji imate tarifu’

“Recimo 3000 eura za podizanje kaznene prijave. To je jedna tarifa, koja je izašla javno, vidjeli smo je i možda bismo trebali i dalje ‘krenuti’ u tom smislu. Znači, tko je imao 1000 eura tarifu, za sastanak, tko je imao 3000 eura, za podizanje kaznene prijave, pa da o tome pričamo i na taj način zamaramo ili uveseljavamo hrvatske građane”, poručio je Borić.

Povjerenstvo bi sve razjasnilo, ali…

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) ustvrdila je kako je činjenica da je 2010. – kada je VUPIK bio tema – ministar vanjskih poslova bio Jandroković, ministrica financija Dalić, a državni tajnici Plenković i Marić.

“Znali su što se dešava… Zašto se odlučilo ići u ’90 i neku, a ne od 2017. unazad,. Samo zato što se željelo neke stvari prikriti. Željelo se da se o tomu ne raspravlja. Da se htjelo, istražno povjerenstvo je moglo zaista nastaviti raditi i otvoriti sve teme, ali se nije htjelo”, ocijenila je Mrak Taritaš.

Sve više dokaza o umiješanosti vlasti

Čelnik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako se svaki tjedan javljaju novi dokazi i indicije o umiješanosti vrha današnje vlasti u aferu Agrokor.

“Afera VUPIK pokazuje jasnu umiješanost vrha današnje vlasti u aferu Agrokor”, ustvrdio je Bernardić. Ocijenio kako je država u toj aferi izravno izgubila 300 milijuna kuna, “u smiješnoj prodaji Agrokora za 30 milijuna kuna, gdje je načinjena šteta od 300 milijun kuna za državni proračun, a akteri vlasti tada bili su ministrica financija Dalić sa svojim državnim tajnikom Zdravkom Marićem, kao član užega kabineta potpredsjednik vlade gospodin Jandroković sa svojim državnim tajnikom Andrejem Plenkovićem”.

Dodao je kako se “s kreditom HBOR-a, koji je prošli tjedan izbio kao afera od 400 milijuna kuna, pokazuje da je u samo dva tjedna kroz te dvije afere napravljena šteta za građane od 700 milijuna kuna”.

Vladajući žele sve zataškati

Zato, smatra Bernardić, “nije čudno da danas vladajući na Odboru za Ustav pokušavaju zataškati stanje u Agrokoru, gurnuti stvari pod tepih kako bi skrili umješanost u aferi Agrokor.

“Možete što hoćete ali ne možete dokle hoćete. Pozivam vas da ne skrivate umješanost u aferu Agrokor, ne skrivate istinu i ne bježite od povjerenstva i da u četvrtak ne glasujete za zaključak o ukidanju povjerenstva”, pozvao je HDZ čelnik SDP-a.

Bernardića zanima i “tko će u četvrtak dići ruku za ukidanje istražnog povjerenstva za Agrokor”, i zato što će, ustvrdio je, “ukidanje istražnog povjerenstva biti indikativno za sve aktivnosti u idućoj godini”.

Povratak na Net.hr