OTVORIO KARTE

PETROV PROGOVORIO I OTKRIO PRVE POTEZE VLADE: Procurila i imena novih/starih ministara

Čelnik Mosta, Božo Petrov, otkrio je što su točno HDZ i Most dogovorili, koji su prvi potezi koje namjeravaju poduzeti, ali i tko je 15. zastupnik o kojem Plenković nije htio govoriti.

‘Što se tiče izjave kada smo je davali podrazumijevali smo na članove Kluba zastupnika Mosta. Razgovaramo s nekoliko saborskih zastupnika. Konačno će naš Klub imati minimalno 15 članova. Irelevantno je hoće li to u ponedjeljak biti 14, 15, 16. Nama je bitno da imamo 15 zastupnika da se mogu davati prijedlozi u saborsku proceduru’, rekao je Petrov za N1.

HDZ i Most su, tvrdi Petorv, dogovorili oko pet od sedam jamstava, koji će u proceduru ići sljedećeg petka. Druga dva jamstva na red će doći naknadno.

PLENKOVIĆ O MISTERIOZNOM 15. ZASTUPNIKU MOSTA: ‘Čiji je to potpis? Pitajte Božu Petrova…’

Izmjene Ovršnog zakona među prvima na redu

‘U samim pregovorima smo se dogovorili da će biti mehanizam koji smo tražili i prije samih izbora. Ima još tjedan dana gdje ćemo neke stvari ‘glancati’. Ići će sve osim isključivog gospodarskog pojasa i smanjenja HRT-ove pretplate. Dali smo mogućnost da se gospodarski pojas ne lomi preko koljena, nego da se napravi u dužem terminu. Ali pojas ide.

I HRT smo odgodili na neko vrijeme.

Izmjene ovršnog zakona idu sad. Druga bitna stvar za demokratizaciju sustava je uvođenje tri preferencijalna glasa. Saborski zastupnici koji ne dolaze na posao će se kažnjavati. Ja bih volio da svi ljudi koji dobiju određen posao steknu uvid u to da ga poštuju i pogotovo odgovornost koju su im dali građani. Ako ne dolaze na glasovanje da imaju određenu kaznu. Mislim da je to napredak u odnosu na prije. Kaznena djela više se neće tolerirati onima koji će se natjecati na lokalnoj i državnoj razini’, kazao je Petrov.

Planira i slanje zakona o HNB-u poslati u proceduru.

‘Željeli smo postići da državna revizija ima uvid u rad HNB-a, ono što imaju sve druge članice EU. To smo i uspjeli. Nema govora o promjeni monetarne politike. Bitno je da svi građani koji su porezni obveznici da znaju kako se troši njihov novac’. rekao je Petrov.

PLENKOVIĆ: ‘HDZ i Most postigli su dogovor o ustroju i sastavu nove hrvatske Vlade! Na Pantovčak dolazim sa 90 potpisa’

Petrov ne otkriva potencijalna imena

Na pitanje tko će biti Mostov potpredsjednik Vlade, Petrov nije htio dati odgovor.

‘Vidjet ćemo. Naći ćemo se s drugim zastupnicima Mosta i definirati to i sve druge potrebene stvari prije formiranja Vlade’, zaključio je Petrov.

Kako neslužbeno doznaje N1, najviše šansi da sjednu u fotelje Vlade Andreja Plenkovića imaju ovi ljudi:

Zdravko Marić bio bi potpredsjednik Vlade te ministar financija, dok bi drugi potpredsjednik Vlade trebao biti Davor Ivo Stier, koji bi obnaša i dužnost ministra vanjskih poslova.

Još se ne zna hoće li Hasanbegović opstati u fotelji

O potpredsjedniku Vlade bez portfelja još se razmišlja, no spominje se Davor Božinović. Resor obrane preuzeo bi Damir Krstičević, gospodarstva Tomislav Ćorić, Ministarstvo branitelja vodio bi Zvonko Milas (no to još nije sigurno).

Nije još poznato hoće li Zlatko Hasanbegović ostati na čelu Ministarstva kulture. Kao moguće zamjene spominju se Jasen Mesić i Nina Obuljen.

Tomislav Tolušić trebao bi ostati ministar regionalnog razvoja i fondova EU, ministar poljoprivrede vjerojatno će biti Tugomir Majdak, dok će ministar rada vjerojatno biti Goran Marić. Ime novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta još nije poznato.

Povratak na Net.hr