Petrina: Bageri i leševi na plažama tek su 'petardica'

Primoštenski načelnik Stipe Petrina obrušio se na središnju državnu vlast koja mu, kaže, 'minira' turističku sezonu.

11.7.2010.
13:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako piše Slobodna Dalmacija, općinska vlast u Primoštenu je za spomenutu odluku doznala slučajno, provjeravajući učestale pritužbe mještana i turista koji se žale na ponašanje vlasnika koćarica i nesnosan smrad ribljih iznutrica.

arti-201007040033006"Bageri i leševi na plažama tek su 'petardica'. Prave 'mine' postavljene su u jednoj od rijetkih turističkih destinacija na šibenskoj rivijeri koja iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast noćenja. I ove godine u predsezoni smo zabilježili porast turističkog prometa od 21 posto. Taj podatak ministrima ne znači ništa. Oni tajno, bez konzultacija s lokalnom upravom donose protuzakonite odluke", tvrdi Petrina u priopćenju javnosti.

"Pravilnik o uvjetima i načinu stavljanja u promet ribe precizira da iskrcajna mjesta moraju biti određena županijskim prostornim planovima, a Primošten to nije. Isti taj Pravilnik predviđa da iskrcajno mjesto mora, za kamione koji prevoze ribu, imati nesmetan prilaz s kopna. Primošten se ne uklapa ni u tu odredbu jer je kamionima već osam godina zabranjen promet kroz centar mjesta", objašnjava Petrina.No to nisu jedine 'mine' koje je država postavila primoštenskom turizmu.

"Osam mjeseci upozoravamo policiju da u ljetnim mjesecima regulira promet u Primoštenu i sankcionira prekršitelje. Iz sezone u sezonu odgovaraju da nemaju dovoljno ljudi. Cilj im je, očito, da se Primoštenu onemogući normalno funkcioniranje", uvjeren je Petrina.

Najbizarniju i najnerazumniju odluku donijeli su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva, koji su naredili, kaže Petrina, da se iz primoštenske luke uklone bove za sidrenje.

"Jahte se sada sidre nekontrolirano, bez ikakvog reda i nikome ne plaćaju ništa. Općina je zbog toga izgubila pola milijuna kuna, a dobila more i priobalje puno smeća. Državne institucije svojim maloumnim podmetanjem nastoje nas vratiti tamo gdje su oni - nigdje! Pravi delinkventi koji 'miniraju' hrvatski turizam sjede u foteljama ministarstava. Pitanje je samo hoće li doći do smjene državne vlasti ili će zaista sve otići u zrak", kazao je bez dlake na jeziku primoštenski načelnik.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Mladen Pavić kaže da prozvano ministarstvo nije djelovalo u tajnosti.

"Kad su se određivala iskrcajna mjesta za ribarske brodove do 15 metara i veće, Ministarstvo ništa nije poduzimalo na svoju ruku i u tajnosti, kako se sugerira u javnom priopćenju...Primošten je jedno od najvažnijih iskrcajnih mjesta za plivarice na kojemu ribari na najprimjereniji način mogu obaviti taj dio svog posla i osigurati daljnji transport ribe, stoga je određen za iskrcajno mjesto koje se kao takvo definira mimo Županijskog prostornog plana", istaknuo je Pavić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali