Petorica župana sa sjevera Hrvatske u utorak su sa sastanka u Krapini poslali još jedno pismo namjere Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sklapanje razvojnog sporazuma, ističući kako te županije imaju spremne projekte vrijedne 8,4 milijarde kuna.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, varaždinski Radimir Čačić, međimurski Matija Posavec, koprivničko-križevački Darko Koren i bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs potpisali su prije dvije godine sporazum o suradnji, a prošle godine pokrenuli su inicijativu za potpisivanje razvojnog sporazuma. Iz Krapine su poslali još jedno pismo namjere Ministarstvu regionalnog razvoja.

Župan Kolar podsjetio je da je u programu Vlade za razdoblje od 2020. do 2024. upisano, kao jedan od ciljeva, i potpisivanje razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

„S obzirom na to da u prošlom nije pisalo, a u ovom je definirano, smatramo da ne postoji nijedan razlog da ministrica Nataša Tramišak ne supotpiše naše pismo namjere kako bismo mogli krenuti u realizaciju razvojnog sporazuma“, izjavio je Kolar nakon sastanka.

Dodao je da bi im se na sastanku s ministricom trebao pridružiti i župan Stjepan Kožić jer je na temelju nove podjele regija i Zagrebačka županija u sjevernoj Hrvatskoj.

Varaždinski župan je podsjetio da su slavonska i sjeverna Hrvatska na 41 i 47 posto razvijenosti Europske unije, jadranska Hrvatska na 57, a Zagreb na 104,8 posto.

„To dovoljno govori o tome koji su to prostori Hrvatske koji zaslužuju posebni tretman i podršku. Lako je vidljivo i dokazivo da sjever Hrvatske to zaslužuje i očekujemo da će Vlada svoja programska obećanja i realizirati“, rekao je Čačić. Upozorio je, kako je rekao, na nelogičnost da je u prijedlogu financijskih sredstava za razvijeni Zagreb predviđeno 21,5 milijarda kuna, a za nerazvijeni sjever 10,87 milijarda.

Međimurski župan Posavec smatra da se trebaju uvažiti dobre ideje i cijeniti što se radi na sjeveru, koji se često naziva „lokomotivom“ Hrvatske.

„U ovom će trenutku, više nego ikada, prema gospodarskim brojkama u prvih šest mjeseci godine koja je vrlo izazovna sjever Hrvatske, produktivnost, marljivost ljudi, biti itekako važna za hrvatsku budućnost, za brojke u gospodarstvu“, rekao je Posavec.

Bjelovarsko-bilogorski župan Bajs je istaknuo da žele biti partneri Vladi i Ministarstvu regionalnog razvoja.

„Ključno je da projekti kojih imamo, a to je stotinu projekata iz ovih županija, dobiju potporu i mogućnost financiranja“, rekao je.

Koprivničko-križevački župan je ponovio da bez potpore Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja nema razvoja sjevera Hrvatske.

„Odlučili smo se u ovoj fazi za jedan soft pristup rješavanju tih odnosa, iako ste svjedoci, kao i mi, da smo već tri ministra promijenili od kada smo inicijativu pokrenuli“, rekao je Koren.

Na kraju je župan Kolar rekao da županije na sjeveru Hrvatske imaju spremne projekte vrijedne 8,4 milijarde kuna, što je vrlo važno u vrijeme krize zbog koronavirusa. Istaknuo je kako je važno sačuvati svako radno mjesto.

„Mi smo izvozno orijentirane županije. Pokrivenost uvoza izvozom je 180 posto, a na području Republike Hrvatske to je 60 posto. Mi stvaramo novu vrijednost, za razliku od ostatka Hrvatske, i onda s punim pravom tražimo i iste uvjete za provedbu naših europskih projekata“, zaključio je krapinsko-zagorski župan.