''LICEMJERNO PONAŠANJE' / Petir kritizirala Vladu zbog pasivnosti: 'Trgovački lanci su dizali marže i za 80 posto'

Image
Izvor: Shutterstock

'Trgovački lanci su po nekoliko puta dizali cijene kako bi sebi digli marže, dizali su ih i po 80 posto'

22.1.2023.
17:52
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" gostovala je nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir koja je komentirala velika poskupljenja u trgovinama. Petir je kazala da je potrebno složiti politički dijalog te da država treba biti iza toga.

"Oni su to pravdali inflacijom, pandemijom, manjkom dotoka robe, ratom u Ukrajini", objasnila je.

Trgovački lanci su po nekoliko puta dizali cijene kako bi sebi digli marže, dizali su ih i po 80 posto, kaže. "To je licemjerno ponašanje", kazala je.

Image
APSURDNO /

Lani smo imali rekordan urod žitarica: Zašto onda imamo najvišu cijenu kruha i peciva? Evo što možemo očekivati u budućnosti

Image
APSURDNO /

Lani smo imali rekordan urod žitarica: Zašto onda imamo najvišu cijenu kruha i peciva? Evo što možemo očekivati u budućnosti

Vlada je trebala biti aktivnija u kontroli cijena

Petir je kazala da je poskupljenje potrebno gledati na dvije razine. "Jedna razina je euro i to je potpuno opravdano. Ne smije se zaokruživati, piše u zakonu jasno na koji način se pristupa konverziji", kazala je.

"Vlada je digla na 100 tisuća eura iznos za udruge za zaštitu potrošača koje su se javile na natječaj i koje su imale obavezu pratiti cijene u trgovini", objasnila je Petir.

Petir je kazala da je očekivala da će Vlada biti aktivnija u kontroli cijena.

Kraći lanci opskrbe za hranu

Petir matično vodi Odbor za poljoprivredu u Saboru te je primijetila da u odnosu s trgovačkim lancima i njihovu poslovanju ima puno mjesta za napredak. "Primijetila sam da oni uvoze iz svojih matičnih država svoje tržišne viškove te da ti tržišni viškovi cijenom ruše naše proizvode", objasnila je.

Pitanje je, kaže, kakva je uistinu kvaliteta te hrane koja stiže. Njezin je prijedlog bio da se Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi postroži. "Da se postroži na način da se potpiše da je nepoštena trgovačka praksa ako se stavlja proizvod na tržište ispod proizvodne cijene", objasnila je.

"Obavezali smo ministarstvo da propiše kvalitetu proizvoda te smo usvojili da se hrana treba dobavljati kroz kratke lance opskrbe, što de facto znači da tražiš domaće", kazala je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču