SHOW U PARLAMENTU

NEVIĐENI CIRKUS U SABORU, STRAŽA IZNIJELA PERNARA, ON URLAO: ‘Ovo je demokracija, ovo je HDZ! Gledajte!’

Sjednica je bila prekinuta sve dok straža nije izbacila kontroverznog zastupnika.

Saborski zastupnik Ivan Pernar danas se, po tko zna koji put, posvađao s potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom i to za vrijeme izlaganja Ivana Vilibora Sinčića.

Reiner je već ranije upozorio Pernara da ne jede jabuku u sabornici, a kulminiralo je kad mu je zastupnik Abecede demokracije dobacivao iz klupe dok je za govornicom bio Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

“Ne dobacujte iz klupe, dosta je bilo s jabukama”, poručio je Reiner Pernaru, pa kad je ovaj nastavio, ponovno ga je opomenuo i pozvao da napusti dvoranu, dobrovoljno ili uz stražu.

“Dobro, pozovite”, uzvratio mu je Pernar, a Reiner je konstatirao kako zna da mu to odgovara. “Određujem stanku radi mira u sabornici”, rekao je Reiner dok je Pernar ostao sjediti na svom mjestu okružen dvojicom saborskih stražara i nekolicinom zastupnika.

Sjednica je prekinuta, a saborska straža je otišla do Pernara ne bi li ga se uklonilo iz sabornice. Pernar se nije htio maknuti, rečeno mu je da će ga iznijeti iz sabornice, na što je on rekao: ‘Iznesite me!’.

S Pernarom su pokušali razgovarati i Miro Bulj i Krešo Beljak, no on se upustio u raspravu sa stražom koja ga po poslovniku ima pravo ukloniti iz sabornice. Saborska straža uporno ga je pokušavala uvjeriti da je, sukladno poslovniku, na Pernaru da napusti sabornicu kad predsjedavajući tako odluči.

Pernar tvrdi kako se uvijek događaju ovakve situacije kad sjednicu vodi Željko Reiner. Ova konkretna situacija nastala je, kaže Pernar, jer je Reiner prekidao izlaganje u kojem se, kaže on, spominjao ‘HDZ-ov kriminal’ u kontekstu izvlačenja novca iz Karamarkove tvrtke o čemu su progovorili zviždači koji se s njime sada sude zbog klevete.

Iako je HSS-ov Krešo Beljak sjeo ispred Pernara i tako pokušao spriječiti njegovo izbacivanje, saborska straža zamolila ga je da se makne te je Pernar izbačen van pri čemu je vikao: ‘Ovo je demokracija! Ovo je HDZ! Gledajte! Ovo je njihov način!’.

Većina parlamentarnih stranaka tražila je stanku zbog ove situacije, a Bunjac iz Živog zida je najavio žalbu.

 

Povratak na Net.hr